Gezondheid

Enkel tijd om in het weekend te sporten? Ook dit is al voldoende voor je gezondheid (onderzoek)

Volgens een recente studie hoef je je sport niet over een hele week te spreiden en volstaat het om je fysieke activiteit te beperken tot een of twee (weekend)sessie(s).
Wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv hebben vastgesteld dat een verhoogde blootstelling aan uv-licht leidt tot een verhoogde calorie-opname. Of met andere woorden: meer zonlicht doet meer eten. Maar gek genoeg is dit enkel zo bij mannen, niet bij vrouwen.
Eiwitten zijn essentieel om het spierherstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen. Ze zijn dus essentieel voor lopers. Maar omdat het huidige model van eiwitproductie en -consumptie wereldwijd onder druk staat, is een eiwitshift nodig. De Vlaamse overheid gaat daarom 3,5 miljoen euro investeren in de productie van Vlaamse kikkererwten.
Wie als 50-jarige man geregeld zout toevoegt aan zijn maaltijden ziet zijn levensverwachting met 2,28 jaar dalen. Vrouwen die kwistig met zout strooien leven gemiddeld 1,5 jaar minder lang in vergelijking met wie geen extra zout toevoegt.
Volgens de Belgische cardiologische Liga zijn er in België bijna 2.500.000 mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Er is sprake van een hoge bloeddruk (ook wel ‘hypertensie’ genoemd) als die hoger is dan 140/90 mmHg in rust tijdens de dag. Een gezonde levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, niet roken en een evenwichtig voedingspatroon, kan je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen.
Elke loper maakt het weleens mee: je voelt je moe en futloos en je weet niet hoe het komt ... Een (continu) vermoeid gevoel kan wijzen op een ijzertekort. Als loper heb je meer kans om een ijzertekort te ontwikkelen, maar er zijn gelukkig ook manieren om het te voorkomen!
We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen. Toch is het voor velen of op sommige dagen moeilijk om aan die aanbevolen 10.000 stappen per dag te geraken. Daarom willen we je graag een handje (of voetje) helpen en zet je met volgende tips minstens 1000 stappen extra per dag.
Veel lopers krijgen vroeg of laat te maken met een enkeldistorsie (verstuiking). Met sportarts Jan Vanderroost bekijken we de oorzaak, diagnose en remedie.
Na een rondje lopen kom je helemaal bezweet thuis. De douchestraal warmt zich al op ... Of neem je toch beter een ijskoude douche?  
Deze voedingstips kunnen helpen om je weer sneller aan het sporten te krijgen.
Om gewicht te verliezen is een combinatie van evenwichtige voeding en lichaamsbeweging een must. Maar ook wat je drinkt kan een impact hebben: zo kunnen bepaalde drankjes effectiever zijn in de strijd tegen overtollige kilo's dan andere. Daarom zetten we 8 gezonde drankjes die bijdragen aan een gezond gewicht op een rij.
Met lopen verbrand je aardig wat kilocalorieën, wat het een interessante en doeltreffende methode maakt om wat overtollige kilo's kwijt te spelen. Toch lukt het sommige lopers niet om - ondanks hun inspanningen - gewicht te verliezen. Herkenbaar? Vermijd dan volgende loopfouten.
Recent onderzoek toont aan dat de menstruatiecyclus een grote invloed kan hebben op het trainingseffect. Door je training als vrouw goed te timen zou je meer progressie kunnen boeken.
Een overzicht van hoe 5, 10, 20, 30 en 60 minuten lopen je gezondheid positief beïnvloedt. Heb je je loopschoenen al aan?
Nieuw onderzoek toont aan: hoe fitter je bent, hoe meer vet je verbrandt. Maar ook jouw geslacht bepaalt hoe efficiënt je vet verbrandt ...