Altijd trek? Dit kan je eraan doen

Heb je vaak trek in iets zoets of zouts en grijp je iets te snel naar die ongezonde snack? Met deze 10 tips temper je die bekende 'food cravings' op korte én lange termijn.

Verleidingen zijn er altijd, maar tijdens deze koude periode van het jaar kunnen we er moeilijker aan weerstaan. Om je hunkering naar suiker of vet te stillen, geven we enkele tips mee. Afhankelijk van hoe snel je ze kan toepassen, deelden we de tips op in 3 categorieën.

Zo stop je je food cravings …

IN MINDER DAN 5 MINUTEN:

1. Drink water 

Het simpelste trucje om aan de onmiddellijke verleiding te weerstaan, is door een groot glas water te drinken en enkele minuten te wachten. Zelfs al gaat je trek niet volledig weg: het volle gevoel in je maag maakt je goesting naar die snack wel minder intens.

2. Zoek afleiding 

Een spelletje op je smartphone spelen kan al helpen om je gedachten af te leiden. Zo blijkt 3 minuten Tetris spelen op je smartphone al voldoende om je trek te verminderen.

 3. Drink koffie 

Koffie kan een sterkere invloed hebben op je hongergevoel dan water. Hoewel hier nog geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs voor is, suggereren verschillende onderzoeken wel dat koffie de energie-inname kan verminderen. Net nadat we koffie gedronken hebben, zouden we namelijk minder eten dan wanneer we geen koffie nemen. Cafeïnevrije koffie zou de honger zelfs nog meer stillen.

4. Poets je tanden 

Dit trucje werkt op twee manieren. Enerzijds misleidt het je brein doordat het denkt dat de maaltijd voorbij is. Anderzijds zorgt de frisse muntsmaak die in je mond achterblijft ervoor dat je sowieso niet snel naar andere smaken (eten) grijpt.

DE HELE DAG LANG:

5. Nuttig eiwitten 

De consumptie van eiwitten staat centraal als je doorheen de dag niet in de verleiding wil komen. Uit studies blijkt dat het eten van meer eiwitten je trek om ’s avonds te snoepen vermindert. Daarnaast geven eiwitten je ook langer een verzadigd gevoel en houd je je eetlust onder controle.

6. Doe een rustige training 

Een intensieve interval- of HIIT-sessie kan je eetlust flink stimuleren, terwijl een inspanning aan lage intensiteit een tegengesteld effect kan hebben. Volgens onderzoek zou je bijvoorbeeld met een korte wandeling van amper 15 minuten je chocoladeconsumptie al tot de helft kunnen beperken.

7. Vermijd te grote honger 

Hoe meer honger je krijgt, hoe groter de kans dat je nadien zin hebt in ‘iets extra’. Zoek dus niet naar oplossingen wanneer het al te laat is, maar plan je maaltijden slim in en voorzie altijd een gezonde snack als je gevoelig bent voor een hongeraanval.

OP LANGE TERMIJN:

8. Slaap 
 
Onvoldoende slaap kan je hongergevoel flink beïnvloeden. Bij een slaaptekort worden we niet enkel prikkelbaar, maar zijn we ook geneigd om meer te eten (in de hoop ons energiepeil op te krikken). Met deze tips verbeter je je nachtrust.

9. Eet bewust 

Bewust eten of ‘mindful eating’ klinkt misschien als een overroepen hype, maar het heeft wel effect. Zo toonde een experiment van de Indiana State University het effect van korte meditatiesessies op je hongergevoel aan. De resultaten suggereren een positief verband tussen mediteren en hongeraanvallen, waarbij die afnemen in zowel de frequentie als intensiteit ervan.

10. Denk aan de langetermijngevolgen

Relativeren en de situatie vanop een afstand bekijken, helpen altijd. Zo ook om je trek in bedwang te houden. Neem eens een stapje terug en denk aan de langetermijngevolgen van al dat ongezond snacken: een verminderd energiepeil, stemmingswisselingen, gewichtstoename, …  Uiteraard mag (moet!) je af en toe genieten, zonder je schuldig te voelen. Maar van dat zoveelste pak chips word je echt niet gelukkiger.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?