Door dít aan je koffie toe te voegen kan je ontstekingen weren

Drink je ’s ochtends standaard een cappuccino of voeg je altijd een scheutje melk aan je kop koffie toe? Dan hebben we goed nieuws, want nieuw onderzoek suggereert dat de specifieke combinatie van koffie en melk ontstekingswerend kan zijn.
Polyfenolen, eiwitten en het immuunsysteem

Onderzoekers aan de universiteit van Kopenhagen onderzochten de ontstekingsremmende werking van polyfenolen – natuurlijke stoffen die je terugvindt in plantaardige voedingsmiddelen (zoals koffie) – wanneer die zich binden aan de eiwitten in melk. Om dit na te gaan wekten de onderzoekers kunstmatige ontstekingen op in immuuncellen en behandelden ze deze met ofwel enkel polyfenolen, ofwel polyfenolen in combinatie met melkeiwitten.

De studie toont aan dat de cellen die met de combinatie van polyfenolen en melkeiwitten waren behandeld dubbel zo effectief waren in het bestrijden van ontstekingen. En dat bleek ook specifiek het geval te zijn toen de onderzoekers nagingen of hetzelfde fenomeen plaatsvindt bij het drinken van koffie (polyfenolen) met melk (eiwitten) in een tweede studie.

Ook andere combinaties mogelijk

“Uit de resultaten blijkt dat de reactie tussen polyfenolen en eiwitten ook plaatsvindt in bepaalde koffiedranken met melk die we hebben bestudeerd”, aldus Marianne Nissen Lund van de universiteit van Kopenhagen, die de studie leidde. Conclusie: als je je dag telkens start met een koffie met melk kan je ontstekingsreacties in je lichaam verminderen. En dat is enorm belangrijk voor een sterk immuunsysteem.

Lund stelt bovendien dat niet enkel koffie met melk dit effect kan hebben. “Ik vermoed dat er iets gelijkaardigs gebeurt als je, bijvoorbeeld, vlees met groenten eet of een smoothie waarin je fruit en yoghurt nuttigt. Ook deze combinaties bevatten zowel polyfenolen als eiwitten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?