5 simpele manieren om meer water te drinken en gehydrateerd te blijven

Je lichaam bestaat voor 50-70% uit water. Meer water drinken en je lichaam goed hydrateren is dan ook belangrijk voor een goede algemene gezondheid en voor het goed functioneren van je lichaam. Wij geven je 5 snelle, praktische tips om voldoende water te drinken.

Water draagt onder meer bij aan een goede thermoregulatie, het transport van voedingsstoffen, hormonen en enzymen in het bloed, het zuurstoftransport naar de cellen en het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast houdt water je gewrichten soepel, zorgt het mee voor een gezonde stoelgang en ondersteunt het tal van cognitieve functies.

Genoeg water drinken is dus cruciaal. Hoeveel water je precies moet drinken, hangt af van verschillende factoren, zoals je geslacht, activiteitslevel, omgeving (warmte & luchtvochtigheid), ziekte, zwangerschap, … De urinecheck is een bekende manier om te achterhalen of je al dan niet voldoende drinkt: een troebele, donkergele kleur kan wijzen op uitdroging, terwijl een heldere, lichtgele kleur een teken is van een goed gehydrateerd lichaam.

Drink je niet genoeg of vergeet je om langere tijd water te drinken? Lees dan deze 5 tips die je makkelijk kan integreren in je dagdagelijkse routine!

  1. Eet hydraterende voeding

Voeding als watermeloen en komkommer bestaan voor het merendeel uit water. Door ze te snacken of in je maaltijd te verwerken, kan je je hydratatiestatus een handje helpen. Bonus: deze voedingsmiddelen bevatten elektrolyten, die je hydratatiestatus ook ondersteunen. Zo bestaat watermeloen voor 92% uit water én is het ook rijk aan magnesium en kalium.

  1. Zet een alarm

Een simpel, maar doeltreffend trucje: zet om het uur een alarm op je smartphone dat je eraan doet herinneren om te drinken. Er zijn ook heel wat apps die je helpen om regelmatiger water te drinken en die ook bijhouden of je voldoende drinkt. Voorbeelden hiervan zijn Hydranome, Aqualert, Plant Nanny, Mijn Water Balans en Water Alert (via IOS en/of Android).

  1. Trakteer jezelf op een grote, herbruikbare drinkfles

Een grote drinkbus (van zo’n 1,5 à 2 l) aanschaffen, helpt je gegarandeerd om meer water te drinken doorheen de dag. Kies voor een duurzaam en hittebestendig model, dat gemaakt is van roestrvrij staal en BPA vrij is.

  1. Zet je water ’s avonds klaar en hou het binnen handbereik

Vul ’s avonds een drinkfles en zet deze in de ijskast. Zo heb je op drukke ochtenden ze er enkel uit te halen en kan je het excuus van ‘geen tijd meer’ de vuilbak inkieperen. Zet je drinkfles op je bureau of neem ze mee als je weg moet. Door ze mee te dragen of voor je te zetten, kan je altijd drinken wanneer en waar je wil.

  1. Probeer geïnfuseerd water

Geïnfuseerd water is ideaal om je standaardwater te pimpen. Je kan er  100% fruitsap aan toevoegen, maar kies liever om verse vruchten en kruiden, als limoen, citroen, granaatappel, … aan je water toe te voegen. Citroenwater wordt bovendien gelinkt aan verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zou het je hongergevoel helpen controleren, je cellen beschermen en helpen bij een opgeblazen gevoel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?