Magazine

Een succesvolle marathon begint met een slim pacingplan. Ambitieus maar realistisch, nauwkeurig maar met voldoende ruimte voor flexibiliteit: een pacingplan is balanceren tussen tal van factoren. Hoe zorg je ervoor dat je met een goed gevoel én gehoopte tijd over de finish komt? En is de befaamde ‘negatieve split’ echt de heilige graal? Aron Verhaeghe, coach bij Golazo Energy, geeft je de nodige inzichten voor een doordacht pacingplan.
Voeding speelt een cruciale rol bij je loopprestaties, en zeker bij een afstand als de marathon. Hoe bereid je je lichaam voor op de inspanning? Sportvoedingsdeskundige Marthe Lambrechts en personal coach Els Talloen van The Extra Mile helpen je met specifieke voedingsstrategieën naar de start en finish van je marathon: van het trainen op energiegels tot het slim stapelen van koolhydraten en het samenstellen van een ‘fuel’ plan.
Wat maakt Bashir Abdi succesvol op de marathon? Onze landgenoot veroverde zilver op de olympische marathon in Parijs, is tweevoudig winnaar van de NN Marathon Rotterdam en is met een tijd van 2:03:36 Europees recordhouder. We legden hem acht vragen voor. Het zijn deels vragen van de redactie en deels vragen die jullie via social media instuurden. Abdi deelt graag zijn ervaringen en geeft tips over hoe je, ongeacht je niveau, kan groeien als marathonloper.
Iedereen die ooit een marathon heeft gelopen, weet dat er onvermijdelijk moeilijke momenten komen. Het vermogen om goed met deze uitdagingen om te gaan, kan het verschil maken tussen finishen en opgeven. We spraken met sportpsycholoog, gedragswetenschapper en recreatief marathonloper Frans Folkvord (38). Hij deelt de lessen die hij leerde uit zijn eigen ervaringen, zijn werk met sporters en de wetenschap.
Droom je van een marathon in het buitenland? Hou je van reizen en ontdek je nieuwe plekken graag al lopend? Wij maakten met een plezier een reisje rond de wereld om jouw dromen nog iets concreter te maken. Van Europa tot Zuid-Amerika en Australië: deze 6 unieke marathons verdienen een plekje op je bucketlist.
Op 12 en 13 april vindt in Brussel en Leuven de allereerste editie van de European Running Championships plaats. Wij trokken met local Michael Somers en Thomas Huyberechts van organisator Golazo op parcoursverkenning.
Voor onze special ‘een leven lang lopen’ gingen we te rade bij epigeneticaspecialisten die vertellen over hoe lichaamsbeweging je jong houdt, vroegen we bewegingswetenschappers hoe je je hele leven blessurevrij kan blijven en spraken we voedingsexperts over hoe je eetgewoontes bijdragen aan een – letterlijk – lekker lang leven. Inspiratie krijg je van gezinnen die lopen doorgeven van generatie op generatie en van lopers ‘op leeftijd’ die nog altijd met evenveel plezier én succes de loopschoenen aantrekken.
We zijn er heilig van overtuigd: de winter is bijna altijd de leukste periode van het jaar om te lopen. IJskoude ochtenden, laaghangende zon, feeëriek verlichte straten, mistige bospaden, warme handschoenen, … En voor wie na afloop nog zin heeft ook een glühwein of warme chocolademelk. RunningBE doorkruiste Vlaanderen en tipt per provincie een interessante looplocatie om deze winter te ontdekken.
Voor de meeste lopers blijft het gebruik van hun loophorloge vaak beperkt tot afstand, tijd, gemiddeld tempo en hartslag. Maar wist je dat je veel meer uit je horloge kan halen? Met functies zoals slaaptracking, hartslagvariabiliteit, trainingsbelasting en stressmanagement kan je niet alleen je prestatie en herstel verbeteren, maar ook je algehele gezondheid naar een hoger niveau tillen. En het mooie is: al deze geavanceerde technologie hangt gewoon om je pols.
Lopen komt met tal van gezondheidsvoordelen, maar voor sommigen onder ons helaas ook met blessures. Gelukkig kan je dit blessurerisico wel verkleinen. RunningBE vroeg Bas van Hooren, die als bewegingswetenschapper al jarenlang onderzoek doet naar blessurepreventie, naar zijn tips die jou helpen om een leven lang blessurevrij te blijven lopen. “Jarenlang consistent trainen is beter dan trainen aan een hoge belasting.”
Iedereen die ooit aan een groot loopevenement meedeed, heeft ze vast wel gezien: de lopers met een vlag op hun rug. In de loopwereld staan ze beter bekend als de pacers, die in een zo gelijkmatig mogelijk tempo naar de eindtijd op hun vlag streven. Naast vakkundig tijdbeheer zorgen ze voor motivatie, samenhorigheid en focus, zodat jij naar een nieuw PR kan lopen. Een verantwoordelijkheid die best wat loopervaring vraagt. Dus vroegen we ons af: hoe ziet een dag van een pacer eruit? Geen betere manier om dat te ontdekken dan door het zelf te ervaren. Dus trok onze snelle man naar Eindhoven om er de vlag van de 3 uur te dragen. Hij neemt je mee in zijn zog.
Aan de start van een (halve) marathon moet je haar niet verwachten. Welk tempo ze loopt? Dat kan ze pas zeggen als ze de app van haar sporthorloge checkt. En op vakantie gaan de loopschoenen niet mee. Ann Reymen (48) is misschien niet de vrouw met de strafste loopverhalen, maar de Radio 2-presentatrice is wel een voorbeeld voor wie een leven lang wil lopen. “Mijn ouders zijn zeventigers die nog lopen en mountainbiken, dat wil ik later ook kunnen zeggen.”
“Papa, ik sta voor altijd in de boeken!” De eerste woorden van Michael Somers na zijn verrassende 22ste plek op de olympische marathon kwamen binnen bij menig sportliefhebber. Van bescheiden veldloper ontpopte de 29-jarige Leuvenaar zich in een mum van tijd tot marathontopper en publiekslieveling. “Ik dacht dat de Olympische Spelen enkel voor de ‘lucky few’ waren, maar gaandeweg begon ik te geloven dat het mij ook kon lukken.” Een gesprek over de olympische droom, de natuurlijke zelfdiscipline van een topsporter en het aanstekelijke positivisme van ’s lands nieuwste marathonrevelatie.
Hoe ga ik om met moeilijke momenten tijdens een wedstrijd? Welke mentale trucjes kan ik toepassen tijdens mijn lange duurloop? En hoe blijf ik gemotiveerd als het donker en koud is buiten? Wij trokken met jouw vragen naar sport- en prestatiepsycholoog Tine Wetsels.
Terwijl er honderden studies zijn uitgevoerd naar de invloed van hitte op de sportprestaties blijft het onderzoek naar trainen in koude temperaturen eerder beperkt. Maar wat doet koude met je spieren en hoe kan je je hierop voorbereiden? Om antwoord te krijgen op deze vragen spraken we met inspanningsfysioloog Jan Bourgois. “Trainen in de hitte en op hoogte gaat om adaptatie, trainen in de koude gaat om het juiste gedrag.”