Magazine

Dubbelinterview met olympiërs Kim Gevaert & Noor Vidts

Drie jaar geleden behaalde Noor Vidts (28) ei zo na een medaille op de Olympische Spelen in Tokio, vandaag staat de dubbele wereldkampioene op de vijfkamp te popelen om dat huzarenstukje begin augustus te herhalen – of misschien zelfs beter te doen – tijdens de olympische zevenkamp in Parijs. Olympisch kampioene op de 4x100 meter en meetingdirecteur van de Allianz Memorial Van Damme Kim Gevaert (45) volgt de prestaties van haar oudclubgenote op de voet. “Het plezier straalt ervan af bij Noor.”
Extra tijd, langere dagen en hogere temperaturen, ... De zomer is voor velen hét seizoen om vaker de loopschoenen aan te trekken. Maar sporten in de zomer brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je de komende maanden verstandig en comfortabel lopen? Met thermofysioloog Koen Levels, materiaalexpert Eddy D’Hondt, trainer Aron Verhaeghe en sportvoedingsdeskundige en apotheker Marthe Lambrechts laten we vier experts aan het woord. Samen geven ze 24 tips om gezond en slim te blijven tijdens het lopen in de zomer van 2024.
Op zaterdag 10 (mannen) en zondag 11 augustus (vrouwen) strijden de marathonlopers in hartje Parijs om de olympische medailles. Ook van de partij: vijf Belgen om onze driekleur die dagen te vertegenwoordigen. Bashir Abdi, Koen Naert en Hanne Verbruggen hebben al ervaring met de Spelen, terwijl Michael Somers en Chloé Herbiet voor hun olympisch debuut staan. Wij stelden onze marathonlopers vijf vragen, naar analogie met de vijf olympische ringen. Van genieten van een zondagse duurloop van 30 km over transcendente meditatie en pasta met appelmoes tot drie dozen babykoeken.
In ons zomernummer nemen we je traditioneel mee naar bijzondere loopbestemmingen die ons lopershart sneller doen slaan. Dit jaar lieten we ons inspireren door ‘Epic Runs of the World’ van Lonely Planet. Klaar om je loopgrenzen te verleggen en van de ene verbazing in de andere te vallen? Reispas op zak, loopschoenen aan en ‘ready for boarding’!
Het najaar is het ideale moment voor een marathon. Heb jij 42,195 km in de benen? Dan hebben wij vier uitgelezen wedstrijden voor jou in petto. Smeer je kuiten in voor een parcours met koninklijke finish, een stadsparcours met een unieke doortocht door de haven, een snuifje Unesco Werelderfgoed e een Nederlandse marathon met een opvallend Belgisch tintje.
Exotische bestemmingen doen het hart van menig vakantieganger ongetwijfeld sneller slaan, maar eigenlijk hebben we als lopers in Vlaanderen bijzonder weinig te klagen. Van de Westhoek tot de centraal gelegen Brabantse Wouden en het Limburgse Bosland, dicht bij huis is het heerlijk toeven voor sportievelingen. In dit artikel ontdek je verschillende unieke looproutes dwars door die drie markante loopplekken in eigen land.
Met ‘Het digitale dilemma’ maakte journalist en reportagemaker Tim Verheyden bij VRT NWS de voorbije weken alweer een sterk staaltje televisie over de invloed van technologie op mens en maatschappij. Maar de 47-jarige Limburger is ook een gepassioneerd loper, die als medestichter van de BXL Run Crew en Brutaal Running om de haverklap met verfrissende loopinitiatieven op de proppen komt. “Lopen mag nooit een vlucht zijn. Maar het is een goed tegengif om alles weer in evenwicht te krijgen.”
De natuur biedt ons talloze voordelen én trainingsmogelijkheden, zonder dat we het wellicht beseffen. Niet alleen biedt trainen in de natuur ons een verfrissende en motiverende omgeving om in te sporten, het is ook een kosteneffectieve manier om aan je fysieke én mentale gezondheid te werken. In dit artikel geeft sportkinesiste, krachtcoach en trailrunner Hanne Pardaens je praktische trainingstips mee om natuurlijke elementen in kracht- en cardiosessies te integreren.
In september, oktober en november staan er met de Antwerp Marathon, Athora Great Bruges Marathon en Brussels Airport Marathon drie populaire marathonkleppers op de loopkalender. Ambieer jij om dit najaar de 42,195 km te lopen? Dan kan je met dit 16 wekenschema mikken op een sub 4-marathon. 
De fysieke en mentale uitdaging, het verkennen van nieuwe gebieden en de verbinding met de natuur. Voeg daar nog het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een vleugje community aan toe en je hebt voor velen hét recept voor de ideale vakantie. Het is dan ook geen verrassing dat trailrunvakanties steeds meer in trek zijn. Maar hoe begin je eraan? Hoe kies je de juiste locatie? En hoe kan je je optimaal voorbereiden op je buitenlandse avontuur? Twee ervaringsdeskundigen delen hun verhalen en adviezen om je te inspireren voor je eigen trailruntrip.
Iedere loper die al weleens blaren heeft gehad, weet hoe belangrijk goede sokken zijn. Sokken kunnen je loopje maken of kraken. En dan vooral dat laatste, want met een blaar is het vaak einde verhaal. Maar hoe kies je de juiste sportsokken in functie van jouw doel? En hoe kunnen de juiste sokken bijdragen aan je loopprestatie? Met een handig overzicht weet je welke sokken jij nodig hebt.
Hilde Dosogne wil elke dag van het jaar een marathon lopen, Paul Musegaas heeft het Nederlands record 24 uur lopen op zijn naam staan en Matthieu Bonne besloot om het wereldrecord van meer dan 1000 km op 6 dagen aan te vallen. RunningBE sprak met drie ultralopers over hun drijfveren en doorzettingsvermogen.
Van rustige duurtrainingen tot snelle wedstrijden: de juiste loopschoenen zijn van cruciaal belang om je loopdoelen mee te ondersteunen. Naar jaarlijkse gewoonte nemen we je ook in dit maartnummer mee in de wondere wereld van de loopschoen. We helpen je bij het vinden van het juiste paar met onze minigids, onderzoeken de trend van carbonschoenen en reviewen enkele veelbelovende nieuwkomers op de schoenenmarkt van 2024.
Of je nu een 5 km, 10 km, 10 miles, halve marathon of zelfs een volledige marathon loopt, jouw voeding speelt een cruciale rol in het behalen van je doelen. Trainen is één ding, maar weten wat en wanneer te eten voor, tijdens en na een wedstrijd is minstens even belangrijk. Sportvoedingsdeskundige en apotheker Marthe Lambrechts deelt haar tips om je voeding zo goed mogelijk af te stemmen op je inspanning.
Is er iemand die méér Antwerpen én sport uitstraalt dan Toby Alderweireld? Dus nodigden wij de 35-jarige kampioenenmaker van de Great Old uit om samen enkele highlights van het parcours van de Baloise Antwerp 10 Miles te verkennen. Hij kwam, liep en zag dat het goed was.