Voeding

Voeding speelt een cruciale rol bij je loopprestaties, en zeker bij een afstand als de marathon. Hoe bereid je je lichaam voor op de inspanning? Sportvoedingsdeskundige Marthe Lambrechts en personal coach Els Talloen van The Extra Mile helpen je in het nieuwste RunningBE-magazine met specifieke voedingsstrategieën naar de start en finish van je marathon: van het trainen op energiegels tot het slim stapelen van koolhydraten en het samenstellen van een ‘fuel’ plan.
Volgende 8 voedingsbronnen dragen bij aan je dagelijkse eiwitbehoefte.
Chocolade: er zijn er maar weinigen die het niét lusten. Goed nieuws, want de donkere variant heeft veel troeven voor lopers! We zetten ze op een rijtje.
Een vraag waar veel lopers mee worstelen: wat moet ik precies eten en drinken tijdens een (lange) looptocht? Wij weten het antwoord!
Ben jij iemand die doorgaans niet veel belang hecht aan een (goed) ontbijt, omdat je er geen tijd voor hebt of omdat je gewoonweg niet veel honger hebt in de ochtend? Misschien moet je die gewoonte toch eens veranderen ...
Wanneer weet je of je daadwerkelijk nood hebt aan nieuwe voedingsstoffen of het eerder trek is en je dat koekje toch maar beter links laat liggen?
De banaan is een snelle energieleverancier en daardoor de favoriete fruitsoort van menig loper. En het wordt nog beter binnenkort, want Britse wetenschappers zijn erin geslaagd een 'superbanaan' te ontwikkelen.
Net als beweging speelt ook voeding een rol in het gezond ouder worden. Helaas worden we overspoeld met voedingsadviezen en is het moeilijk om feiten van fictie te onderscheiden. Welke voedingsmythes hoeven we niet langer te geloven? Zijn er daadwerkelijk superfoods die ons jong houden? En welke voedingsgewoontes kunnen ons leven verlengen? Voor het nieuwste RunningBE-magazine spraken we erover met doctor ingenieur Eric De Maerteleire, al jarenlang expert op het gebied van voeding, gezondheid en veroudering.
De meeste voedingstekorten herken je door een gebrek aan energie, zowel tijdens je looptrainingen als in het dagelijkse leven. Daarnaast beïnvloeden tekorten ook je weerstand en je recuperatievermogen. Beter vermijden of snel behandelen dus! Hier krijg je een overzichtje van de 5 meest voorkomende tekorten bij lopers en de beste voedingsbronnen om die te verhelpen.
'Vet' heeft vaak een slechte reputatie: het wordt onder meer gelinkt aan obesitas, een verhoogde cholesterol en verhoogde bloeddruk. Vetarme diëten zijn echter niet het antwoord om gewicht te verliezen en deze gezondheidsproblemen te vermijden. Je hebt namelijk vetten nodig om gezond te zijn.
Geen fan van sportgels en -drank of verteer je specifieke sportvoeding niet goed tijdens het lopen? Dan kan je je energieniveau ook op peil houden met natuurlijke basisproducten die je terugvindt in de supermarkt.
Wie houdt er nu niet van heerlijk warme kop chocolademelk, zeker als je weet dat het chocoladedrankje ook nog eens wonderen doet voor je recuperatie.
Van zoute popcorn tot rijstpap: met deze richtlijnen en recepten van sportdiëtistes snack je slim na een avondtraining.
Met deze producten houd je je grijze massa gezond en gelukkig. Eet jij ze al?
Ben je gehecht aan je dagelijkse kopje(s) koffie? Dan kan het weleens meer doen dan je enkel een energieboost geven. Als je het op het juiste tijdstip drinkt, kan het ook je vetverbranding een boost geven.