Opvallend: het beste tijdstip om te sporten hangt af van je geslacht

Nieuw onderzoek toont aan dat het beste tijdstip om te sporten afhangt van je geslacht en het doel dat je wil bereiken.

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek verschenen over het ‘perfecte’ tijdstip om te sporten om er het meeste voordeel uit te halen. Zowel sporten in de ochtend als in de avond kan specifieke voordelen met zich meebrengen (daarover schreven we hier al eerder), maar nu stelde een Amerikaanse studie, gepubliceerd in Frontiers in Physiology, vast dat het ‘beste tijdstip’ ook afhangt van je geslacht.

Voor de studie werden 30 mannen en 26 vrouwen met een actieve, gezonde levensstijl tussen de 25 en 55 jaar gedurende 12 weken opgevolgd. De onderzoekers brachten de effecten van een gevarieerd sportschema (met o.a. sprint-, weerstands- en uithoudingstrainingen) in kaart. Eén groep sportte een uur lang vóór 8u30, de andere groep sportte ’s avonds tussen 18u-20u. Tijdens de 12 weken werden verschillende parameters gemeten, zoals bloeddruk, lichaamsvet, kracht, flexibiliteit en aerobe kracht.

Vrouwen: ochtend vs avond

Gedurende de 12 weken verbeterden alle deelnemers hun algemene gezondheid en fitheid. Opvallend was echter dat ochtendtrainingen het grootste voordeel opleverden voor vrouwen op het vlak van vetverbranding en bloeddruk, terwijl avondtrainingen een groter effect hadden op het humeur, voedingskeuzes en kracht in het bovenlichaam.

Mannen: ochtend vs avond

Hierin zien we een verschil met het mannelijke geslacht. Bij de mannelijke deelnemers maakte het namelijk niet uit of ze nu ’s ochtens op ’s avonds trainden om een groter effect te zien op het vlak van kracht. De mannen van de studie verbeterden hun kracht in het bovenlichaam even doeltreffend ’s ochtends als ’s avonds. Sporten in de avond leverde dan wel weer meer voordelen op als het aankwam op de hartgezondheid en stofwisseling (waardoor het risico op diabetes type 2, hartziekten en obesitas afnam). Ook had sporten in de avond een groter effect op hun emotionele welzijn.

De onderzoekers konden niet vaststellen waarom vrouwen en mannen verschillend reageren op het tijdstip waarop ze sporten, al suggereren ze wel dat het wellicht te maken heeft met hormonale verschillen, de biologische klok en de slaap-waakcycli. Ook zeggen ze dat vrouwen gevoeliger zijn voor sporten in de ochtend door het feit dat vrouwen doorgaans meer lichaamsvet hebben.

Conclusie: door rekening te houden met je geslacht en het doel dat je wil bereiken met sporten (bv. mentaal welzijn verbeteren of aan kracht winnen), kan het nuttig zijn om je training slim in te plannen en er zo toch nóg meer je voordeel uit te halen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.