-
Waarom ben ik altijd (extreem) moe na het eten?
Wanneer voeding verteerd wordt, neemt de bloedtoevoer naar de maag en darmen toe. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer (en zuurstof) naar de herseren, waardoor je je slaperig kan voelen.
-
Welke voedingsmiddelen maken me slaperig?
Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan, een stofje waarvan je slaperig wordt. Daarom wordt melk – dat tryptofaan bevat – vaak aangeraden om te consumeren voor bedtijd. Daarnaast vind je tryptofaan onder meer terug in verschillende noten en zaden, zoals sesamzaden en pompoenpitten. Daarnaast zijn ook kazen, tofu, rood vlees, gevogelte, eieren, bonen, bananen en havermout rijk aan tryptofaan.
-
Waarom voel ik me futloos na het eten van suiker?
Wanneer je producten eet met een hoog suikergehalte en geraffineerde koolhydraten, zoals witte pasta en wit brood, maakt je lichaam meer insuline aan om de bloedsuikerspiegel te doen dalen. Wanneer je veel (simpele) koolhydraten eet, vindt er een snelle toename van het bloedglucosegehalte plaats en wordt er extra veel insuline geproduceerd. Eerst zal je hierdoor energie krijgen, maar die energieboost wordt al snel gevolgd door de bekende energiedip. Door complexe koolhydraten te eten, komt de energie veel gelijkmatiger in het bloed terecht en vermijd je een piek in je bloedsuikerspiegel.
-
Hoe vermijd je een energiedip na het eten? 6 tips!
* Ontbijt
Door ’s ochtends te ontbijten, stijgt je bloedsuikerspiegel en vermijd je hongeraanvallen doorheen de dag (die er ook voor kunnen zorgen dat je je moe voelt). Als je ontbijt, zal je wellicht ook minder eten tijdens de lunch. Door meer voeding te eten dan je lichaam kan verteren, kan je ook te maken krijgen met de energiedip nadien. Als je de dag goed start met een ontbijt en doorheen de dag kleinere porties eet, kan je je dus al energieker voelen.
* Hydrateer
At je te veel tijdens je lunch omdat je zo’n honger had? Opgelet: veel mensen verwarren dorst met honger. Dat is niet zo vreemd, aangezien dorst en honger in hetzelfde deel van onze hersenen geregeld worden. Zorg daarom dat je steeds voldoende water drinkt doorheen de dag. Lees zeker deze tips om makkelijk aan je hoeveelheid water te komen.
* Beweeg
Een korte wandeling na het eten kan wonderen doen voor je energieniveau. De frisse lucht en beweging geven je hersenen nieuwe zuurstof. Kan je niet naar buiten? Zet het raam dan open en haal enkele keren diep adem.
* Beperk je cafeïne-inname
Neem je vijf koppen koffie omdat je denkt zo – eindelijk – wakker te worden? Helaas, zo werkt het niet. Een of twee cafeïnerijke dranken zijn al voldoende doordat ze de aanmaak van adrenaline reeds stimuleren. Meer cafeïne heeft echter een averechts effect: je voelt je wellicht zo opgewonden dat je moeite hebt om je te concentreren. En wanneer de cafeïne afneemt, zal je geneigd zijn om nóg meer cafeine te drinken op zoek naar nieuwe adrenaline…
* Doe een powernap
Als je de kans hebt om overdag even je ogen te sluiten, grijp die dan. Een powernap hoeft slechts 10 – 20 minuten te duren om er voordeel uit te halen. Opgelet: 20 minuten is de maximale lengte om je opnieuw fris te voelen. Slaap je langer? Dan voel je je misschien nog meer moe dan ervoor.
* Neem een voedzame lunch
Het is niet omdat je je slaperig voelt na het eten dat je helemaal niets meer moet eten! Probeer doorheen de dag kleinere porties te nemen van evenwichtige maaltijden om je energieniveau stabiel te houden. Inspiratie nodig? Probeer eens dit receptje voor een lekkere lunch.