68 procent van de Belgische werknemers beweegt te weinig

150 minuten intensief bewegen per week is volgens de gezondheidsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het absolute minimum, maar liefst 68 procent van de Belgische werknemers komt daar niet aan toe. Dat blijkt uit het nieuwe, jaarlijkse gezondheidsrapport van IDEWE.

Werknemers jonger dan 25 jaar scoren iets beter voor de WHO-bewegingsnorm. 39 procent doet 150 minuten of meer per week aan intensieve beweging, maar 61 procent dus niet. Over alle leeftijdscategorieën heen is dat 68 procent.

“We zien een zeer lichte daling van één procent ten opzichte van het vorige gezondheidsrapport, maar het blijft te vroeg om van een echte kentering te spreken die toch wel nodig is”, zegt Sofie Vandenbroeck, Verantwoordelijke Kennis, Informatie en Research bij IDEWE, de grootste Belgische externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

De gegevens zijn verzameld tijdens de dagdagelijkse werking van IDEWE’s medische equipes en niet in het kader van een studie. Dit nieuwste rapport baseert zich op de gegevens uit 2023 van 273.824 werknemers.

Uit hetzelfde rapport blijkt dat 59 procent van de Belgische werknemers een BMI heeft dat hoger is dan 25 en dus met overgewicht kampt. Vooral mannen scoren slecht: 64 procent heeft een te hoge BMI tegenover ‘slechts’ 52 procent van de vrouwen. Ingezoomd per sector vinden we de hoogste cijfers in de transportsector (70 procent) en de bouw (65 procent).

Opvallend is dat net een fysiek zware sector als de bouw ook slecht scoort bij de WHO-bewegingsnorm (71 procent haalt die niet). Dit bevestigt de zogenaamde bewegingsparadox: het is niet omdat je lichamelijk zwaar werk doet, dat je daarom gezonder of fitter bent. “Fysieke inspanning op het werk vervangt recreatieve beweging niet”, legt Vandenbroeck uit. “Ook wie een zware job heeft, moet blijven investeren in voldoende en gevarieerde lichaamsbeweging buiten de werkuren.”

Het is dus belangrijk om te blijven sensibiliseren. IDEWE adviseert werkgevers om beweging te stimuleren via initiatieven zoals lunchwandelingen, verstelbare bureaus, fietsleasing of sportieve challenges. Werknemers kunnen proberen om actieve momenten in hun werkdag te integreren (van een korte wandeling tot de trap nemen in plaats van de lift) en om steun te zoeken bij collega’s en hun werkgever om gezonde gewoonten te ontwikkelen en vol te houden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?