Wetenschappelijk bewezen: dit is de beste manier om uitgeslapen wakker te worden

Veel mensen hebben 's ochtends moeite met opstaan en voelen zich suf of traag, een verschijnsel dat bekendstaat als slaapinertie. Nieuw onderzoek van de Osaka Metropolitan University wijst uit dat een eenvoudige aanpassing in de slaapkamerverlichting kan helpen ...

De Japanse wetenschappers lieten in hun studie 19 proefpersonen tussen de 20 en 30 jaar drie nachten overnachten in een gecontroleerde slaapomgeving. Ze werden blootgesteld aan drie verschillende lichtcondities: 20 minuten natuurlijk licht voor het ontwaken, natuurlijk licht vanaf zonsopgang tot aan het ontwaken en helemaal geen licht voor het ontwaken. Automatische gordijnen zorgden voor een precieze aansturing van de lichtinval in de kamer.

Uit de resultaten bleek dat de twee scenario’s met lichtblootstelling een positief effect hadden op het vermoeidheidsgevoel van de proefpersonen. Dit werd vastgesteld aan de hand van vragenlijsten die de proefpersonen moesten invullen, reactiesnelheidstests die de alertheid peilden, maar ook via objectieve biologische metingen (EEG’s van de hersenactiviteit, hartslagvariabiliteit, …).

De beste resultaten ‘kwamen aan het licht’ bij de test waarin de proefpersonen 20 minuten voor de geplande wektijd blootgesteld werden aan daglicht. De deelnemers in deze groep voelden zich minder slaperig en reageerden sneller in tests dan in de andere condities.

Langere blootstelling aan licht, vanaf zonsopgang, gaf mindere resultaten dan de ’20 minutentest’, maar wel veel betere dan de test waarin er geen daglicht was voor het ontwaken. De onderzoekers vermoeden dat vroege of langdurige lichtblootstelling kan leiden tot vaker wakker worden tijdens de slaap, wat de totale slaapduur verkort en het gevoel van ochtendfrisheid vermindert.

Maar dat een zekere mate van daglicht bij het ontwaken positief is, staat vast. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen in hoeverre al deze bevindingen ook gelden voor andere leeftijdsgroepen, woningtypes en seizoenen. De Japanse wetenschappers willen ook onderzoeken hoe andere eigenschappen van licht (spectrum, invalshoek, intensiteit, …) het ontwaken beïnvloeden.

Het uiteindelijke doel is om mensen te helpen beter wakker te worden door samen te werken met de ritmes van de natuurlijke omgeving. Door lichtblootstelling af te stemmen op de interne biologische klok kunnen eenvoudige aanpassingen aan de ochtendverlichting in de slaapkamer een goedkope en energiezuinige manier zijn om de dagelijkse overgang van slaap naar wakker worden te vergemakkelijken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?