Gezondheid

Hoe beïnvloedt de omschakeling naar zomeruur jouw loopprestatie?

In de nacht van 25 op 26 maart verandert het winteruur opnieuw naar zomeruur, waardoor we de klok van 2.00 uur naar 3.00 vooruit zetten. Een uurtje minder slaap in ruil voor langere dagen lijkt een kleine opoffering, maar wat is het effect van deze shift in tijd op jouw sportprestatie?
Een recente studie toont aan dat lichaamsbeweging erg doeltreffend is om depressie, angst en andere pshychologische klachten tegen te gaan. En zeker als je aan een bepaalde intensiteit sport.
Van donderdag 23 maart tot donderdag 20 april vindt de ramadan plaats en mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve periode die invloed heeft op de fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw loopsessie moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt blijven sporten tijdens de ramadan.
Trek je geregeld je sportschoenen aan, om zo je voedingskeuzes te ‘verantwoorden’ en te eten wat je maar wil? Helaas: uit recent onderzoek blijkt dat je ongezonde voedingsgewoonten niet kan compenseren met lichaamsbeweging en dus kan ‘wegsporten’. Ook andersom geldt dit: gezond eten, maar inactief zijn kan het risico op bepaalde types kanker weliswaar beperken, maar verandert niets aan het sterfterisico van cardiovasculaire ziektes of andere doodsoorzaken.
Een goede slaapkwaliteit is cruciaal voor élke sporter van élk niveau. Zonder een goede nachtrust zal je niet goed herstellen van je training en je doelen minder snel behalen.
Tegenwoordig zijn er tal van supplementen op de markt die je stofwisseling zouden versnellen en je helpen gewicht te verliezen. Maar ook onze standaardvoeding bevat interessante voedingsstoffen om dit effect te creëren. En deze komen bovendien met nog andere gezondheidsvoordelen.
Bewegen op eender welk tijdstip van de dag is goed voor je gezondheid, maar nieuw onderzoek suggereert dat sporten tussen specifieke uren weleens meer voordelen met zich mee kan brengen.
Eén op tien vroegtijdige sterfgevallen kan voorkomen worden door dagelijks 11 minuten te bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cambridge. Je kan bijvoorbeeld een 'gewone' wandeling van 11 minuten doen, maar een 'silly walk' is nog veel beter ...
Wat is lumbale lordose? Kinesitherapeut David Bombeke gaf in een vorig nummer van RunningBE magazine tekst en uitleg.
Je metabolisme (of stofwisseling) stimuleren is belangrijk voor een gezond lichaam én om die extra kilocalorieën makkelijker te verbranden. Zo doe je dat!
Het is een 'uitstekende' periode voor verkoudheden. En dat kan een impact hebben op je trainingen. Want kan je wel blijven trainen als je verkouden bent? Enkele do's en don'ts op een rij.
Snelle en trage suikers, allicht heb je er al eens van gehoord. Wat zijn de verschillen tussen beide? En in welke voedingsproducten zitten deze suikers?
Drink je ’s ochtends standaard een cappuccino of voeg je altijd een scheutje melk aan je kop koffie toe? Dan hebben we goed nieuws, want nieuw onderzoek suggereert dat de specifieke combinatie van koffie en melk ontstekingswerend kan zijn.
Om zelfstandigen en medewerkers van kleine ondernemingen een gezondere levensstijl te laten ontwikkelen, lanceert de Vlaamse overheid op initiatief van ministers Jo Brouns en Hilde Crevits de FitBonus. Energy Lab en Better Minds at Work hebben dit gratis en persoonlijk begeleidingstraject van 9 maanden uitgetekend. Tijdens het FitBonus-traject komen uiteenlopende dimensies van gezondheid aan bod zoals slaap, voeding, veerkracht, focus en omgaan met verschillen op de werkvloer.
Voor het nieuwste RunningBE magazine interviewden we intuïtief eten-coach en voedingsdeskundige Celien Rombouts, die je vertelt hoe je (opnieuw) met plezier en vertrouwen leert eten.