Actieplan tegen vervelende voetkwaaltjes

Eelt tussen de tenen, nagels die ingroeien en blaren op de voeten: het onderstel van de gemiddelde loper krijgt heel wat te verduren. Zijn jouw loopvoeten ook niet bepaald poezelig te noemen? Met de tips van podologe Lindsey Vandenberghe blijf je vervelende voetkwaaltjes de baas.
  1. Blaren

Wanneer krijg je blaren?

Blaren zijn blaasjes vol vocht of soms bloed. Ze ontstaan door constante wrijving op de huid, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Vaak zijn te grote of te kleine schoenen de oorzaak, net als irriterende stiksels van kousen of schoenen. Maar ook lopers die uitstekend materiaal gebruiken ontsnappen er niet aan. Zij kampen mogelijk met biomechanische problemen, zoals een voet die naar binnen kantelt (overpronatie). De wrijving van de voet tegen de schoen veroorzaakt dan ook een blaar. Lopers die veel zweten in hun schoenen, zijn vatbaarder voor blaren. Een vochtige, rimpelige huid is minder sterk om de wrijving te weerstaan.

Wat kan je eraan doen?

Prik een blaar niet open, tenzij ze te groot of te pijnlijk is. De blaar beschermt de onderliggende huidlagen tegen infecties. Als je de blaar toch doorprikt, gebruik dan een steriele naald die je in kokend water hebt gestoken of even in de vlam hebt gehouden.

Ontsmet de blaar. Plak er een pleister op, zodat de huid een nieuwe laag vormt. Ga je toch joggen met een blaar, kleef dan een speciale blaarpleister om de druk te verlichten. Deze pleister neemt het vocht uit de blaar op en vormt een steunkussentje.

Hoe kan je ze vermijden?

Op ‘blaargevoelige’ plekken kan je preventief een second skin aanbrengen: deze pleister vormt een extra laagje op de huid om wrijving te voorkomen. Koop een goede loopschoen op basis van je looppatroon. Als je voeten nadien nog altijd niet perfect afwikkelen, kan een podoloog de afwijkingen met een steunzool corrigeren.

Wissel halverwege je training van loopkousen, of doe dat al overdag op je werk. Gebruik kousen die stik- en naadloos zijn. Je kan je voeten ook inpoederen met talkpoeder, een beproefd middeltje tegen zweten.

  1. Eelt

Wanneer krijg je eelt?

Eelt is een verdikking van de bovenste huidlaag. Net als bij blaren is er sprake van wrijving, gecombineerd met overdruk op de huid. Op zich is een laagje eelt niet erg, want het maakt de huid minder kwetsbaar. Maar als de eeltlaag te dik wordt, kan je een branderig en stekend gevoel in je voetzool ervaren. Ook hier liggen de oorzaken bij slecht passend schoeisel, kousen met stiksels en/of biomechanische problemen.

Wat kan je eraan doen?

Je kan het eelt verwijderen met een puimsteen of een rollertje. Droog of nat, dat kies je zelf. Als de eeltlaag te dik is, laat je die beter mechanisch door een medische pedicure of bij de podoloog verwijderen. Meestal is dit een oplossing van korte duur, omdat eelt bij de meeste mensen terugkomt. Een podoloog kan beoordelen of hardnekkige eelt te wijten is aan biomechanische factoren: in dat geval kan een steunzool een oplossing zijn. Lopers met eelt tussen de tenen hebben misschien wel baat bij een siliconen-orthese. Dit is een zacht siliconenmateriaal dat de pasvorm van je tenen aanneemt. Op deze manier wrijven de tenen minder tegen elkaar.

Hoe kan je het vermijden?

Koop loopschoenen in de correcte maat: je hebt één centimeter extra nodig voor de langste teen. Laat het eelt om de zes weken verwijderen door een medische pedicure om pijnklachten te voorkomen. Het is ook belangrijk om je voeten preventief te hydrateren en ze elke avond in te smeren met een voetencrème. Een dikke eeltlaag kan barsten en dat is pijnlijk. Smeer geen crème tussen je tenen, want de zalf trekt daar niet goed in. Dan wordt de huid week en ontstaan er wondjes en schimmeltjes.

  1. Blauwe nagels

Wanneer krijg je blauwe nagels?

Loper of niet-loper, heel veel mensen kampen met blauwe nagels. Het gaat om een bloeduitstorting onder de nagel, als gevolg van een constante druk op de nagelplaat. Meestal is je grote of langste teen het slachtoffer. De oorzaak ligt meestal bij twee dingen: te kleine schoenen of te lange nagels. Je kan ook een blauwe nagel krijgen door een direct trauma, bijvoorbeeld als je je teen tegen iets stoot.

Wat kan je eraan doen?

Als je geen pijn hebt, hoef je helemaal niets te ondernemen: laat de nagel uitgroeien. Dat duurt een halfjaar tot een jaar. Bij pijnklachten kan de huisarts of podoloog twee gaatjes in de nagel boren om de druk erop te verminderen.

Hoe kan je ze vermijden?

Opnieuw: zorg altijd voor voldoende teenruimte, zodat je nagel niet tegen je schoen botst. Laat je nagels niet te lang groeien en knip ze om de vier à zes weken.

  1. Voetschimmel

Wanneer krijg je voetschimmel?

Voetschimmel, ook bekend als athlete’s foot, leidt tot een pijnlijke huid tussen de tenen en/of de voetzool. De schimmel kan op de hele voet voorkomen, maar bij lopers voornamelijk tussen de tenen. De voeten kunnen dan ruiken, maar ook jeuken. Voetschimmels zijn erg besmettelijk en gedijen het best in broeierige en vochtige ruimtes zoals zwembaden, sportscholen en sauna’s. Mensen met een slechte weerstand hebben meer kans om voetschimmels te krijgen.

Wat kan je eraan doen?

Zit je met een voetschimmel? Smeer je voeten dan dagelijks in met een speciale zalf. Soms schrijft de huisarts of dermatoloog medicatie voor.

Hoe kan je hem vermijden?

Schoenen zijn broeihaarden van bacteriën: je kan ze preventief inspuiten met antischimmelspray. Kies voor goed ventilerende loopschoenen. Draag slippers in vochtige, openbare ruimtes. Vergeet ook niet je douche thuis goed schoon te maken, omdat zo’n schimmel heel besmettelijk is. Gebruik bij voorkeur een antibacterieel reinigingsproduct van de apotheek (bv. Daktarin).

  1. Ingegroeide nagels

Wanneer krijg je ingegroeide nagels?

Ingegroeide nagels komen voornamelijk voor bij de grote teen. Ze vormen een heel pijnlijk probleem. Aan de basis ligt een slechte knipmethode van de nagels. Zweetvoeten verhogen het risico op ingegroeide nagels. Want zo’n nagel kan gemakkelijker in een weke huid groeien.

Wat kan je eraan doen?

Een medische pedicure kan wiekjes tussen de huid en de nagel laten aanbrengen. Deze wiekjes verhindert dat de nagel ingroeit en te veel druk geeft. Als je nagel bol is, drukken de nagelhoekjes scherp in de huid. De podoloog kan de bolle nagel rechttrekken met een nagelbeugel. De nagel gaat dan vlakker groeien en niet meer in de huid drukken.

Hoe kan je ze vermijden?

Knip je teennagels mooi recht af, dus zonder de hoekjes in te knippen. Was je voeten elke dag met koud water en een beetje zeep. Droog de huid tussen je tenen goed af, want die is kwetsbaarder dan de huid van je voetzool.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.