Maakt het tijdstip waarop je eet een verschil voor je gewicht?

De balans tussen gewichtsverlies en gewichtstoename wordt grotendeels bepaald door wat je eet, hoeveel je eet en in welke mate je beweegt. Maar een belangrijke factor wordt daarbij vaak over het hoofd gezien. Ook wanneer je eet, lijkt een rol te spelen. Dit is wanneer je best (niet) eet.

Je dagelijkse bioritme reguleert de manier waarop je eten wordt omgezet in energie. Dat betekent dat de keuze van je lichaam om ofwel vetten ofwel koolhydraten te verbanden, verschilt tussen dag en nacht. Het circadiaans ritme (je dagelijkse 24-uren cyclus) van je lichaam is namelijk geprogrammeerd om tijdens je slaap vet te verbranden. Sla je vaak je ontbijt over, maar neem je geregeld nog wel een snack laat op de avond? Dan stel je de ‘nachtelijke’ vetverbranding uit. Dat blijkt ook uit recent wetenschappelijk onderzoek.

De invloed van je dag- en nachtritme 

Om dit na te gaan, analyseerden onderzoekers van de Vanderbilt University de stofwisseling van volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen gedurende twee afzonderlijke sessies over een periode van 56 uur. Bij elke sessie werden de lunch en het avondeten op dezelfde tijdstippen geserveerd (om 12u30 en 17u45), terwijl de timing van de derde hoofdmaaltijd varieerde. In één scenario kregen de deelnemers ontbijt om 8u. In het andere scenario kregen ze een laatavondsnack (die nutritioneel gelijkaardig was als het ontbijt) om 22u.

Hoewel het aantal kilocalorieën, het type van voeding en de mate van lichaamsactiviteit niet verschilden tussen de twee scenario’s, constateerden de onderzoekers toch een verandering in de vet- en koolhydraatverbranding wanneer die gelinkt werd aan het dag- en nachtritme. Het scenario waarbij de deelnemers een laatavondsnack kregen, resulteerde in een mindere vetverbranding doorheen de nacht in vergelijking met de sessie waarbij de deelnemers ontbeten. Daardoor beïnvloedt de timing van maaltijden tijdens de dag/nachtcyclus de mate waarin je eten verbrandt of net opslaat.

De bevinding heeft misschien wel belangrijke implicaties voor je eetgewoonten. Wil je je gewicht op peil houden of wat kilo’s verliezen? Dan kan je tussen het avondeten en ontbijt die snack misschien beter laten staan …

De hele studie verscheen in 2020 in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS en kan je hier raadplegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?