Tijdens een continue glucosemonitoring zie je direct de invloed van voeding, slaap, stress en beweging op je suikerspiegel. “Je weet wellicht dat een voedzame lunch een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel en je een verzadigend gevoel geeft – meer dan een snelle, ongezonde hap. Dankzij een glucosemeting – door middel van een sensor in je bovenarm die je 14 dagen draagt – kan je nu ook daadwerkelijk en in realtime zien wat de invloed van voeding, beweging en stress is op je suikerspiegel”, aldus diëtiste Marieke de Groot, die met De Voedingsacademie suikeranalyses begeleidt bij sporters en in het bedrijfsleven. “Door de resultaten van de meting te analyseren, kunnen we praktische tips geven om een stabielere bloedsuikerspiegel te handhaven.”
De glucosesensor is natuurlijk in de eerste plaats ontwikkeld voor mensen met diabetes. Het is een noodzakelijk medisch instrument, die 24/7 door een groot aantal personen met diabetes gedragen wordt. De sensor geeft realtime feedback over de glucosewaarde, waardoor personen met diabetes proactiever kunnen reageren om de suikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden (binnen het streefbereik van 70 – 180 mg/dl; red.). “Geen evidentie”, klinkt het bij de Diabetes Liga. “Personen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel continu managen, dag in, dag uit. Niet enkel gedurende een periode van 14 dagen dus. En niet alleen voor, tijdens en na het sporten of eten, maar op elk moment van de dag én nacht. De sensor helpt mensen met diabetes door ze tijdig een signaal te geven van te lage of hoge bloedsuikerwaarden. Hierdoor kunnen ze proactiever ingrijpen en zo problemen trachten te voorkomen”, aldus Inge Everaert, Manager Kennisentruum & Beleid bij de Diabetes Liga.
42 factoren
“Niet enkel suikers via de voeding, maar ook stress en hoogintensieve beweging kunnen een invloed hebben op je bloedsuikerspiegel”, vertelt Marieke De Groot. “Stresshormonen maken namelijk suikers vrij uit je lever en brengen die in je bloedbaan. Een intensieve training die je hartslag flink de hoogte injaagt, kan je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Je lichaam maakt dan namelijk wederom suikers vrij uit je lever en spieren om je lichaam van snelle energie te voorzien en de gevraagde inspanning te kunnen leveren.” Ook wat je eet rond je trainingen is van belang om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Volgens De Groot kan je daarom best iets kleins eten voor een intensieve training: “Neem bijvoorbeeld een banaan om je van de benodigde snelle energie te voorzien en je lichaam niet nog meer onder stress te zetten”, adviseert De Groot.
Maar een stabiele bloedsuikerspiegel hangt van veel zaken af. Niet enkel wat je al dan niet eet (voor een training). “Er zijn liefst 42 factoren die je bloedglucose kunnen beïnvloeden”, vult Inge Everaert aan. “Denk aan ziekte, stress, nachtrust, medicatie, temperatuur, … Wist je dat je bloedsuikerspiegel in de ochtend kan stijgen door de natuurlijke aanmaak van ochtendcortisol? Ook die cortisol kan tijdens een ochtendloop dus verklaren waarom je bloedsuiker piekt, en niet per se wijzen op een foute voedingskeuze voor je training.”
Complex gegeven
Wil je een continue glucosemonitoring doen? Wees je er dan bewust van dat de bloedsuikerspiegel een complex gegeven is en er verschillende variabelen zijn om mee rekening te houden. “Er is voorlopig onvoldoende wetenschappelijke evidentie om iedere recreatieve sporter of persoon die gezonder wil leven aan te raden om een glucosesensor te dragen”, besluit Everaert. “Het is daarom echter niet uitgesloten dat het onder deskundige begeleiding mogelijks wel nuttige inzichten kan bieden en ondersteunend kan werken om gezondere voedingsgewoontes aan te nemen.”
Verder waarschuwt de Diabetes Liga ook dat het gebruik van een glucosesensor tot onnodige ongerustheid kan leiden. “De huidige sensoren die nu op de markt zijn in België zijn ontwikkeld op maat van personen met diabetes en dus niet aangepast voor personen zonder diabetes. Daarnaast is het belangrijk om in het voedingspatroon niet enkel te letten op de koolhydraten en suikers. Door het dragen van een glucosesensor zullen mensen mogelijks geneigd zijn om vetrijker te eten, wat kan bijdragen aan een stabiele suikerspiegel, maar daarom is het niet gezonder.”
Diabetes Liga Sport & Beweegt
Diabetes Liga Sport & Beweegt is een initiatief van de Diabetes Liga in nauwe samenwerking met partners waaronder Golazo (Energy). Met dit project wordt ingezet op de juiste omkadering voor personen met diabetes die (meer) willen gaan sporten. Inge Everaert: “Met het Diabetes Liga Cycling, Running & Hiking Team nemen wij deel aan tal van grote events, voorzien wij – samen met experten – de nodige educatie en medische begeleiding en last but not least … leren wij enorm veel van elkaar en genieten we volop van (samen) sporten.”
Diabetes Liga Sport & Beweegt >>
Op zoek naar meer informatie rond diabetes? De Diabetes Infolijn is een gratis discrete infolijn van de Diabetes Liga die instaat voor alle inhoudelijke vragen rond diabetes – 0800 96 333 – infolijn@diabetes.be