Training

Een gezicht als een tomaat, een tong tot op de grond en een hart dat tikt als een tierelier. Wat gebeurt er met je lichaam als je in het rood gaat? Kan je trainen om langer in de rode zone te blijven? En is dat wel verantwoord? Thijs Dekiere, physical coach bij Golazo Energy, geeft alleen getrainde lopers groen licht.
Wil je weten hoe het gesteld is met je fitheid en gezondheid? Deze checklist geeft je een overzicht van wat je moet kunnen, van je twintigste tot je zeventigste.
Met de eerste zomerse temperaturen en de echte zomer die nog moet beginnen, bereid je je maar beter goed voor om komende tijd in warmer weer te gaan lopen. En dat gaat verder dan lopen in de vroege ochtend, lichte kleding, natte sponzen en ijsblokjes. Voor RunningBE-magazine spraken we met professor dr. Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc, over de invloed van lopen (in de hitte) op onze lichaamstemperatuur.
Het Noorse loopfenomeen Jakob Ingebrigtsen heeft samen met zijn broers en enkele andere atleten de Spring Run Club gelanceerd. "We willen onze kennis delen en een wereldwijde hardloopbeweging op gang brengen – voor iedereen die van lopen houdt", klinkt het.
Een fartlek in je trainingsschema opnemen? Zeker! Zo houd je je trainingen gevarieerd en verbeter je je uithouding. Maar wat houdt deze trainingsvorm exact in en hoe voer je zo'n fartlek uit?
Je kan je uithoudingsvermogen op verschillende manieren verbeteren. Deze zeven tips kunnen je helpen.
Je bent aan het lopen, kijkt naar je loophorloge en ziet dat je loopcadans 165 is, terwijl je gehoord hebt dat je moet mikken op een cadans rond de 180. Maar hoe verhoog je nu die cadans?
Uit onderzoek blijkt dat je hersenen zich sneller aanpassen aan een nieuwe houding dan je misschien verwacht.
Welk trainingstype is (niet) interessant om die overtollige kilo's sneller kwijt te geraken?
Na een intensieve training of wedstrijd hebben je spieren tijd nodig om te herstellen. In dit artikel beantwoorden we vijf veelgestelde vragen rond spierherstel en vertellen we je waarom het zo belangrijk is om voldoende aandacht te besteden aan je recuperatie.
Spierkrampen in kuiten of bovenbenen maken bij langere wedstrijden vaak abrupt een einde aan de ambities van zowel onervaren recreanten als doorgewinterde competitielopers. Wat veroorzaakt die hardnekkige kwaal en hoe kan je die voorkomen?
Nuchter trainen - het bekende 'vetloopje' - kan doeltreffend zijn, maar enkel als je het juist toepast. Sommige trainingstypes zijn namelijk niet geschikt om op een lege maag af te werken, waardoor je prestaties en gezondheid er niet bij gebaat zijn.
Ben je aan het lopen, maar heb je het gevoel dat je benen niet mee willen? En gebeurt dit wel vaker? Wij lijsten enkele veel voorkomende oorzaken van zware benen op en geven mee wat je eraan kan doen.
Heel wat lopers staan niet te springen om te gaan lopen in de regen. De beslissing om toch je sportkleren aan te trekken en naar buiten te gaan, heeft alles te maken met motivatie. Het goede nieuws? Motivatie is trainbaar. Daarom delen we 10 heldere tips die je helpen om je motivatie hoog te houden.
Je kent vast wel het gevoel van stijve en pijnlijke spieren de dag na een intensieve training. Het is meestal een teken dat je je spieren flink aan het werk hebt gezet en je goed getraind hebt, maar het is niet bepaald aangenaam om de hele dag – of zelfs twee dagen – rond te lopen met stijve en pijnlijke spieren. Gelukkig kan je met actieve herstelsessies zogenaamde DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) wel verminderen en verhelpen.