Training

Weinig tijd? Deze 4 trainingen doe je binnen het halfuur!

Hoe druk je het ook hebt, probeer toch kort even tijd te maken voor je training. Je voelt je nadien ongetwijfeld stukken beter. Beloofd!
Dit najaar staan er met onder meer de Antwerp Marathon, Brussels Airport Marathon en Athora Great Bruges Marathon weer heel wat marathonkleppers op de loopkalender. Daarom wijzen we je in dit artikel nog eens op vijf veelvoorkomende 'marathonfouten' die je eenvoudig kan vermijden.
Sommige mensen denken: hoe meer ik loop, hoe fitter ik word. Maar 7 dagen op 7 trainen doet meer kwaad dan goed. Hersteldagen moeten een vast onderdeel zijn van je trainingsschema.
Door te variëren in ondergrond maak je je trainingen effectiever: je leert je lichaam om zich aan te passen aan het wisselende terrein en je zet er verschillende spieren mee aan het werk. Maar welk type ondergrond is nu het best om op te lopen? Wij zetten de voor- en nadelen van de bekendste ondergronden op een rijtje.
Krampen: iedere loper kent ze. Maar hoe komt het dat je ze krijgt? En vooral: hoe voorkom je die plotse en pijnlijke spiersamentrekkingen?
Dit is volgens onderzoek de ideale leeftijd om je beste marathon te lopen.
Nek- of schouderpijn? Dat kan te maken hebben met je loophouding. We zetten 3 mogelijke oorzaken op een rij.
Het zal je wellicht al zijn opgevallen: je loopsessie in de zomer gaat vaak moeizamer dan dezelfde training in de winter. Hoe komt dat?  
Je hebt er allicht al van gehoord (of op je gps-sporthorloge zien verschijnen): verticale oscillatie. Maar wat is dat juist? En hoe belangrijk is dat voor een loper?
Lopen kan een effectieve en efficiënte manier zijn om gewicht te verliezen, maar op een bepaald moment kan je een plateau bereiken en stop je met gewicht te verliezen. Wil je dit plateau vermijden en met lopen ook die laatste kilo’s kwijtspelen? Dan kunnen volgende strategieën helpen.
De ene intervaltraining is de andere niet. Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch licht drie vormen toe en bespreekt waarom en wanneer deze types nuttig zijn. Haal er je voordeel uit!
Heb je het gevoel dat je een plateau bereikt hebt en je loopprestaties niet meer verbeteren? Zo'n terugslag kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kan je in de meeste gevallen de oorzaak achterhalen én op zoek gaan naar de oplossing.
Je wil beter en sneller worden. Liefst zo vlug mogelijk. Je staalharde discipline en ambitie zijn daarbij troeven om te koesteren. Maar let op en negeer de symptomen van overtraining niet. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want adrenaline en andere stoffen verdoezelen soms je besef dat je te veel doet. Wij verhogen je waakzaamheid.  
Ongewenste spierspasmen tijdens of na fysieke inspanningen in warme omstandigheden wijzen vaak op ernstigere aandoeningen.
In loperskringen wordt er vaak over pronatie gepraat. Weet je niet wat dat precies is? Lees dan zeker verder, want het is belangrijk dat je weet welk pronatietype jij hebt.