Training

Lopen kan een effectieve en efficiënte manier zijn om gewicht te verliezen, maar op een bepaald moment kan je een plateau bereiken en stop je met gewicht te verliezen. Wil je dit plateau vermijden en met lopen ook die laatste kilo’s kwijtspelen? Dan kunnen volgende strategieën helpen.
Wist je dat in je voeten zo'n 150.000 tot 200.000 kleine sensoren zitten? We noemen ze ook wel jouw persoonlijke team van experts. Ze zorgen voor balans, voorkomen blessures en helpen je op weg naar een nieuw PR. We leggen je uit hoe de sensoren werken, waarom ze belangrijk zijn voor jouw loopprestaties en hoe je ze versterkt.
Wie aan duursport doet, kan er niet meer omheen: zone 2-training wint steeds meer aan populariteit. Maar wat is zone 2-training nu precies? Wat zijn de voordelen? En zijn er ook nadelen? Wij vroegen het aan trainer en bewegingswetenschapper Louis Delahaye.
Krachttraining is ook voor lopers zeer belangrijk en helpt je onder meer om blessurevrij te blijven. Je kan cardio- en krachttraining ook op dezelfde dag doen, maar hou hier dan rekening mee.
Je kent vast wel het gevoel van stijve en pijnlijke spieren de dag na een intensieve training. Het is een teken dat je je spieren flink aan het werk hebt gezet en je goed getraind hebt, maar het is niet bepaald aangenaam om de hele dag – of zelfs twee dagen – rond te lopen met stijve en pijnlijke spieren. Gelukkig kan je met actieve herstelsessies zogenaamde DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) wel verminderen en verhelpen.  
Adidas heeft samen met de sportneurologen van neuro11 - een bureau gespecialiseerd in neurowetenschappen, psychologie en sportwetenschappen - een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder een groep prof- en amateuratleten in voetbal, basketbal en golf. Hierdoor kon het sportmerk vaststellen dat recreatieve sporters dezelfde hoeveelheid druk kunnen ervaren als professionele topsporters, maar minder goed uitgerust zijn om hiermee om te gaan.
Progressie boek je niet enkel tijdens je trainingen, maar ook nadien. Je lichaam tijd geven om te herstellen is dan ook cruciaal. Maar waarom is die recuperatie juist zo belangrijk? We geven je vier goede redenen en vertellen je wat er precies met je lichaam gebeurt op een rustdag.
“De Ronde van Frankrijk win je in bed”, zei Joop Zoetemelk ooit. De gevleugelde uitspraak van de Nederlandse Tourwinnaar bevat heel wat waarheid, want een goede nachtrust is cruciaal om vlot te recupereren van de geleverde inspanningen. “Topper of recreant, iedereen moet voldoende aandacht besteden aan rust.”
Vetloopjes kunnen je niet alleen helpen om wat overbodige kilo's te verliezen, ook voor langeafstandslopers zijn nuchtere duurlopen een interessante trainingsvorm. Golazo Energy-coach Paul Van Den Bosch legt uit.
Tijdens een marathon moet je niet alleen over een goede conditie beschikken. Ook in het hoofd moet het goed zitten. Deze tips kunnen daarbij helpen.
Neem jij binnenkort deel aan een loopwedstrijd en wil je er zeker van zijn dat er op D-Day niks misgaat? Neem dan deze tips van Golazo Energy-coach Paul Van Den Bosch ter harte.
Iedereen kent het woord ‘lopen’. Iedereen kent ook het woord ‘oriëntatie’. Maar als je beide woorden combineert, krijg je de naam van een sport: oriëntatielopen. Nog niet zo populair in de Lage Landen, maar wel aan een opmars bezig. Volgend jaar komt het EK zelfs naar Hasselt. “We zouden niet weten waarom oriëntatielopen geen toekomst kan hebben in landen als België en Nederland.”
Tijdens je taper neem je gas terug met het doel om in topvorm aan de start te verschijnen. Maar hoe werkt het precies?
Door rekening te houden met je bioritme, beleef je nog meer plezier aan je sport. Ochtendmensen genieten van de ontwakende natuur en putten er energie uit. Avondmensen maken hun hoofd leeg tijdens een looptraining na hun werk. Maar is er nu een ‘ideaal’ tijdstip om te sporten?
Bij 'spieren kweken' denk je misschien meteen aan gewichten heffen in de fitness, maar ook met je loopsessies kan je aan spiermassa en -kracht winnen.