Trailrunnen in het buitenland? Zo plan je je eigen trailrunvakantie

De fysieke en mentale uitdaging, het verkennen van nieuwe gebieden en de verbinding met de natuur. Voeg daar nog het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een vleugje community aan toe en je hebt voor velen hét recept voor de ideale vakantie. Het is dan ook geen verrassing dat trailrunvakanties steeds meer in trek zijn. Maar hoe begin je eraan? Hoe kies je de juiste locatie? En hoe kan je je optimaal voorbereiden op je buitenlandse avontuur?

In het nieuwste RunningBE-magazine delen twee ervaringsdeskundigen  hun verhalen en adviezen om je te inspireren voor je eigen trailruntrip. Een van hen is outdoorcoach Priscia Valkeneers uit Zonhoven. “Elk pad in de natuur is een trail. Trailrunning zit in de lift, maar het bestaat eigenlijk al altijd. In feite is het gewoon wie we zijn. Onderweg zijn, in de natuur.” Van de Toscaanse heuvels tot de scherpe pieken van de Alpen: steeds meer trailrunners verruilen ons vlakke land voor een vakantie op uitdagender terrein. “Maar eigenlijk kun je overal trailrunnen.”

“Ik kies graag voor onbetreden paden. Traillopen is geen vlucht uit de realiteit, maar betekent met je voeten en je zintuigen sterk in het leven staan, op soms erg smalle paden.”

“Met elke stap die je zet, wordt je actieradius groter en breidt je je comfortzone uit. Daar gebeurt de magie, elke keer dat je iets moeilijks doet. Over een stronk springen, door een riviertje waden, in de nacht lopen, op een puinsteenhelling klimmen, … Je groeit in de actie. Ik verlaat geregeld mijn achtertuin voor de Ardennen, maar ik ga ook regelmatig naar het buitenland. Zo werd de Zwitserse Eiger Ultra Trail in 2022 een prachtige ervaring. Die 52,5 km en bijna 3000 hoogtemeters liep ik in net geen 11 uur. Ik voelde me klein in die onmetelijke bergen, maar met elke stap groeide ik en was ik dankbaar dat ik dit kon ervaren. Onderweg zag ik liefde, vriendschap en de wonderen van de natuur.” De Eiger Trail Ultra was het begin van nog meer buitenlandse avonturen voor Prisca. “Ik kies graag voor onbetreden paden. Traillopen is geen vlucht uit de realiteit, maar betekent met je voeten en je zintuigen sterk in het leven staan, op soms erg smalle paden. Alleen jij, met én in de natuur.”

(…)

Voorbereiding

Hoewel ze haar buitenlandse trailruns niet als een wedstrijd ziet, benadrukt Prisca dat een goede voorbereiding essentieel is voor een geslaagd buitenlands avontuur. “Om het volume aan te kunnen, is het belangrijk om voldoende ‘time on your feet’ te hebben. Integreer zeker enkele heuveltrainingen in je loopschema, ook met stokken én doe aan krachttraining. Leg een goede basis. Ga niet meteen naar de Alpen, maar trek eerst eens een paar keer naar de Ardennen. Zo win je aan ervaring. Er is de ongeschreven regel dat elke honderd hoogtemeters tellen als een extra kilometer. Een trail van 50 km met 3000 hoogtemeters voelt als 80 km. Dat is niet niks!”

Meer tips voor een geslaagde trailruntrip (voor deze zomer)? Lees de volledige reportage in RunningBE-magazine. Verkrijgbaar in de winkel en online via de webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?