Sports team

Tips voor een effectief herstelloopje

Zo haal je het maximale uit je recovery run.

Een actieve rustdag wordt vaak als efficiënter beschouwd dan een dag passieve rust als het aankomt op spierherstel. Zelfs de pijnlijkste spieren hebben baat bij rustige bewegingen, doordat er er meer bloed en zuurstof naar je spieren vloeit en het melkzuur beter wordt afgevoerd. In plaats van een hele dag stil te zitten om je spieren te laten uitrusten, doe je er beter aan om je loopschoenen aan te trekken voor een herstelloop.

Waarom zijn hersteltrainingen nuttig? 

First things first: hoe werkt zo’n herstelloopje juist en wat is het doel ervan? Door melkzuur af te breken, herstellen je spiervezels makkelijker en worden je spieren sterker dan voordien. Als je te veel intensieve trainingen na elkaar doet, krijgen je spieren nooit de kans om te herstellen en worden ze dus niet sterker. Neem je wel rust, maar hang je de hele dag in zetel? Dan blijft het melkzuur langer in je spieren doordat de bloeddoorstroming niet gestimuleerd wordt. Daarom is een actieve herstelsessie zoals een recovery run een ideale manier om je sneller van spierstijfheid en -pijn te ontdoen.

 Waarmee moet je rekening houden tijdens een herstelloop? 

Het juiste tempo is cruciaal. Een herstelloop voer je uit aan een rustig tempo, eventueel met wandelpauzes en stretchoefeningen. Tijdens deze training loop je aan minder dan 70% van je maximale hartslag. Het ideale tempo van een herstelloop is een tempo waarbij je nog makkelijk een conversatie kan voeren, zonder dat je naar adem moet happen. Ook loop je best niet langer dan een uur. Anders in is het eerder een lange duurtraining in plaats van een hersteltraining en mis je het effect van je hersteldag.

Uiteraard hangt veel af van je loopervaring en conditie, dus luister vooral naar je gevoel. Bij een hersteltraining mik je best op een inspanningsgevoel van 2 tot 4 op een schaal van 10. Wees ook niet te hard voor jezelf. Het is ok om traag te lopen en zelfs te wandelen als het lopen eens niet lukt die dag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?