10 trucjes die je lange duurloop opvrolijken

Veel lopers hebben een haat-liefdeverhouding met lange duurlopen. Soms resulteren die trainingen in een runner’s high, soms lopen ze voor geen meter. In dat laatste geval is een beetje afleiding onderweg meer dan welkom. Daarom zetten we voor jou 10 trucjes op een rij waarmee je je volgende lange aangenamer maakt.
  1. Het zit in je oren

Met muziek in je oren vliegt de tijd. De beste tip is dus: maak een knaller van een duurloopafspeellijst met je favoriete powersongs of beluister de Spotify-looplijstjes die wij voor jou hebben opgesteld – goed voor uren energie. Moet je een bepaald aantal minuten lopen, maak dan je lijst zo lang als de duur van je training. Zo weet je meteen wanneer je mag stoppen. Geen fan van muziek? Download dan een podcast. Let wel: muziek leidt je ook af van de verkeerssituatie. Kies dus voor oortjes die voldoende omgevingsgeluid doorlaten, of voor een verkeersvrij trainingsparcours.

  1. Buddy up

Er is vast iemand in je omgeving die een deel van de route of het volledige traject met jou wil meelopen. Trommel een vriend op, plaats een oproep op Facebook, of sluit je aan bij een plaatselijke loopgroep of atletiekvereniging. In de maanden voor een grote marathon kan je altijd ergens met een georganiseerde trainingsduurloop in groep meedoen.

  1. Zoek fietsbegeleiding

25 kilometer lopen is niet aan iedereen besteed, 25 kilometer fietsen is wél haalbaar voor de meeste mensen. Bovendien is een fietsbegeleider vaak handiger dan een loopbuddy. Denk maar aan aanmoedigingen en bevoorrading onderweg. En als het vat af is, kan je nog altijd … achter op de fiets kruipen.

  1. Schrijf je in voor een wedstrijd

Wie zegt dat je bij een wedstrijd voluit moet gaan? Je kan een race ook perfect als een training beschouwen, maar dan wel eentje met veel supporters aan de kant van de weg. Is je grote doel een marathon, dan is een halve marathon in een rustig tempo ideaal om je benen aan de afstand te laten wennen. Staat er een halve marathon op de planning, dan kan je een 10 miles-wedstrijd als trainingsloopje kiezen. Zo’n race is ook een mentale training, want je mag je niet laten meeslepen door de snelheid van de andere lopers. Voor jou blijft de race een rustige duurloop.

  1. Versnel onderweg

Het is niet omdat er een duurloop op je planning staat, dat je je volledige training in hetzelfde tempo moet lopen. Variëren is het codewoord. Dat maakt je duurloop niet alleen minder saai, het maakt ook een betere loper van jou. Versnel bijvoorbeeld om de 3 kilometer over een afstand(je) van 200 meter, deel je training op in langere tempoblokken van 5 kilometer, of maak er een piramideduurloop van.

  1. Denk na over je route

De route bepaalt voor het grootste deel de pret van je duurloop. En dat is goed nieuws, want die keuze heb je zelf in handen. De mogelijkheden zijn eindeloos: stippel op voorhand je favoriete route uit (tip: volg de wandelknooppunten), rij met de auto of de fiets ergens naartoe en loop daar een nieuw rondje, of neem de trein en loop naar huis. Doe je dat laatste, neem dan zeker je smartphone mee, zodat je iemand kan bellen als het onderweg toch niet loopt zoals gehoopt.

  1. Leg je duurloop vast op beeld

Veel lopers nemen onderweg hun smartphone mee – veiligheid boven alles. Waarom zou je die dan niet gebruiken om je duurloop op te vrolijken? Maak onderweg een mini-vlog met verschillende filmpjes (bijvoorbeeld aan elk kilometerpunt), neem foto’s (leuk voor op Strava) of maak een Instagramstory. Deel je je beeldmateriaal tijdens of na je looptocht op sociale media, dan krijg je er vast wat aanmoedigingen van virtuele supporters bij.

  1. Deel de afstand op

Vier keer 6 kilometer lopen, dat is nog ‘overzichtelijk’. Maar een brok van 24 kilometer in één keer afwerken, daar beginnen we liever niet aan. Nochtans gaat het over dezelfde afstand. Mentaal gezien doe je er daarom goed aan om grotere afstanden in kleinere stukjes te verdelen. Of doe het zelfs letterlijk door meerdere korte rondjes te lopen en van de bevoorrading een tussendoel te maken.

  1. Tel, of verzin een spelletje

Marathonkampioene Paula Radcliffe telt voortdurend van 0 tot 100 tijdens het lopen, opnieuw en opnieuw. Zulke trucjes leren je meer ‘in het moment’ te lopen en niet te denken aan de afstand die je nog moet afleggen. Een ander voorbeeld van zo’n afleidingsspelletje is ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Of probeer een grappige naam te verzinnen voor elke loper of hond die je tegenkomt. Voor je het goed en wel beseft, ben je weer een kilometer verder.

  1. Beloon jezelf

Ken je de miles die je verzamelt als je regelmatig het vliegtuig neemt? Zo’n spaaractie werkt ook perfect in de vorm van running miles (of kilometers, dat telt gemakkelijker). Beloon jezelf bij een nieuwe ‘mijlpaal’ met een sportief cadeau. Denk aan een sportmassage, een nieuwe loopoutfit, of een loopwedstrijd-citytrip. Of trakteer jezelf onderweg op een frisse sportdrank. Santé!

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.