Lopen in de regen: uitstellen of juist gaan?

De kans op typisch Belgisch regenweer is komende dagen erg groot. Met de fikse buien rijst natuurlijk de vraag: ben jij een uitsteller en wacht je tot het droog is of ga je juist lekker in de plassen lopen?

Je kent het vast wel: je checkt met je loopoutfit al aan nog even je buienapp … En ja hoor: het komende uur wordt er forse regenval voorspeld. Als het zo’n dag is dat het constant gaat regenen dan kun je wel wachten tot het droog is, maar vaak hebben die apps het ook niet bij het juiste eind en loop je daarna alsnog in de stortregen. Op dit soort dagen kun je je best dus voorbereiden op een regenloopje. Want één ding staat vast: lopen in de regen is zeker niet slecht voor je!

Extra zuurstof

Een groot voordeel van lopen in de regen is dat er veel zuurstof in de lucht is. Je zal merken dat dit, zeker ten opzichte van een warme zomerdag, je prestatie ten goede komt. Je spieren krijgen meer zuurstof, waardoor het lopen makkelijker aanvoelt. Misschien loop je dus zelfs een beetje sneller in de regen.

Mentale training

Regen doet natuurlijk vooral iets met de beleving van je loopsessie, waardoor je je regenloopje ook kan zien als een soort mentale training. Je leert bovendien ook omgaan met slechte weersomstandigheden, die je natuurlijk ook een keer bij een wedstrijd kan hebben. Ervoor kiezen om toch in de regen te gaan lopen, zal je ook trots maken. Je zal je misschien toch even moeten oppeppen om te gaan, maar eenmaal onderweg, geeft het je ongetwijfeld een ‘kick’ dat je gewoon bent gegaan. Dan bewijs je toch maar mooi dat je wel wat ‘aankan’ en niet voor het minste in je zetel blijft hangen. Het begin is het moeilijkste, maar denk dan vooral aan de finish en de warme douche thuis.

Gepaste loopkleding

Tijdens het lopen doe je er goed aan om je kleding iets aan te passen, maar nu in de zomer hoef je ook niet allerlei lagen aan te trekken. Je kan bijvoorbeeld een dun regenjasje aantrekken om de meeste regen tegen te houden. Let er wel op dat het jasje ook voldoende ademt om zweet en condensvorming aan de binnenkant te voorkomen. Met dit zomerse weer is een jasje bovendien al snel te warm. Ook handig: een looppetje. Je denkt daar met bewolkt en regenachtig weer misschien niet direct aan, maar de klep voorkomt dat je de hele tijd met je ogen hoeft te knipperen. En als je een bril hebt is dat ook handig, want dan hoef je niet continu je brilglazen droog te maken.

Beloning

Bij thuiskomst is het slim om je natte kleding zo snel mogelijk uit te trekken en onder de warme douche te springen. Anders zal je lichaam snel afkoelen en krijg je sneller stramme spieren. Na je douche kan je lekker genieten van de beloning waar je al- je hele loopje aan dacht: dat welverdiende kopje thee of koffie met een stuk chocola of iets anders lekkers.

Lopen in de regen: uitstellen of juist gaan? Gewoon gaan dus!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?