Training

Door HRV te begrijpen kan je het gebruiken als nuttige trainingstool.
Recent onderzoek suggereert dat de menstruatiecyclus een grote invloed kan hebben op het trainingseffect. Door je training als vrouw goed te timen zou je meer progressie kunnen boeken.
Massages en ijsbaden zijn onder lopers twee populaire methodes om tussen het trainen door te herstellen. Een groep onderzoekers wou nagaan welke recuperatiemethode nu het effectiefst is. Hun conclusie? Als je efficiënter wil herstellen, sla je het ijskoude water beter over en kies je best voor de massagetafel.
Lopen is een fantastische manier om actief te blijven, ook tijdens en na de zwangerschap. Maar hoelang mag je blijven lopen? Wanneer is het verantwoord om het lopen weer te hernemen? En welke impact heeft een zwangerschap op je lichaam? Lisa Nys, bekkenbodem- en perinatale kinesitherapeut bij The Extra Mile, beantwoordt in het nieuwste RunningBE-magazine enkele veelgestelde vragen en geeft concrete oefeningen mee om je lichaam – zowel voor als na de bevalling – optimaal te ondersteunen.
Lopen in de buitenlucht brengt de nodige uitdagingen, maar ook heel wat voordelen met zich mee. Motivatie nodig? Wij geven je drie goede redenen om als loper (nog meer) de natuur op te zoeken.
Sterke quadriceps zijn voor iedere loper belangrijk. Lees hier waarom en hoe je ze het best traint.
Wanneer weet je of je je loopschoenen beter even aan de kant moet laten staan? Let op deze signalen van je lichaam om te achterhalen of je een (extra) rustdag nodig hebt.
Zo haal je het maximale uit je recovery run.
Crosstraining, waarbij je het lopen af en toe afwisselt met een andere sport, kan je veel voordelen opleveren. Het helpt tegen blessures en je conditie gaat erop vooruit, op voorwaarde dat je het goed aanpakt.
Je progressie hangt grotendeels af van hoe goed en hoe snel je recupeert. Een lichaam dat voldoende hersteld is van een vorige loopsessie is veerkrachtiger en minder vatbaar voor blessures. Maar hoe zorg je voor die snelle en efficiënte recuperatie? Pas deze 8 bekende strategieën eens toe na je loopsessie en evalueer welk effect ze hebben op jouw lichaam. 
Neem jij binnenkort deel aan een loopwedstrijd en wil je er zeker van zijn dat er op D-Day niks misgaat? Neem dan deze tips van Golazo Energy-coach Paul Van Den Bosch ter harte.
Het is geen geheim dat een goede opwarming en cooling-down belangrijk zijn, zowel op wedstrijddag als bij je wekelijks duurloopje. Maar hoe zien de ‘ideale’ opwarming en cooling-down er nu precies uit? Hieronder zetten we de voordelen ervan op een rijtje en geven we je tips en voorbeelden mee om zelf makkelijk mee aan de slag te gaan.
Sterke voetspieren zijn cruciaal om blessurevrij te blijven en efficiënt te lopen. De achterste scheenbeenspier speelt een sleutelrol in het stabiliseren van je voetboog en het voorkomen van overmatige kantelingen. Door deze spier te trainen, verbeter je je loopefficiëntie en verklein je het risico op blessures, zoals shin splints en achillespeesklachten. Yvonne Bontekoning, voetkundige en bewegingsanalist, laat zien hoe je deze spier effectief kunt versterken.
Drempelvrees voor een thresholdtraining? Da’s nergens voor nodig! Thijs Dekiere, coach bij Golazo Energy, legt klaar en duidelijk uit hoe je die drempeltrainingsvorm het best aanpakt.
Na een stevige training of wedstrijd kan je last krijgen van spierpijn. Eén ultiem redmiddel is er helaas nog niet, maar met volgende tips kan je de hardnekkigste pijn wel verlichten.