Training

Een juiste tapering en de rol van slaap: twee experts over het belang van rust

“De Ronde van Frankrijk win je in bed”, zei Joop Zoetemelk ooit. De gevleugelde uitspraak van de Nederlandse Tourwinnaar bevat heel wat waarheid, want een goede nachtrust is cruciaal om vlot te recupereren van de geleverde inspanningen. “Topper of recreant, iedereen moet voldoende aandacht besteden aan rust.”
Dit najaar staan er met onder meer de Brussels Airport Marathon (1 oktober) Athora Great Bruges Marathon (15 oktober) en Antwerp Marathon (22 oktober) weer heel wat marathonkleppers op de loopkalender. Daarom wijzen we je in dit artikel nog eens op vijf veelvoorkomende 'marathonfouten' die je eenvoudig kan vermijden.
Als je graag je sportprestatie wil verbeteren, kan dat volgens nieuw onderzoek door dagelijks 5 minuten te springen.
Heb je het gevoel dat je een plateau bereikt hebt en je loopprestaties niet meer verbeteren? Zo'n terugslag kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kan je in de meeste gevallen de oorzaak achterhalen én op zoek gaan naar de oplossing.
VRT-sportanker Ruben Van Gucht staat begin december aan de start van de Valencia Marathon. De vaste columnist van RunningBE-magazine houdt je komende weken op de hoogte van zijn voorbereidingen en vorderingen richting de magische 42,195 km. Dit keer vertelt hij je over zijn trainingsplannen die hij zelf als eerder ‘atypisch’ omschrijft. Hoe vult Ruben zijn trainingsuurtjes komende weken in? Hij vertelt hij je in deze blog.
We begrijpen het wel: je wil lopen, geen gewichten heffen. Maar zo mis je wel een kans om een snellere en efficiëntere loper te worden én om het risico op blessures te beperken. Hoog tijd dus om voordeel te halen uit je stabilisatie- en krachttrainingen en zo een (nog) betere loper te worden.
Als het veel te warm is om te joggen, dan is er nog altijd ... aquajoggen. Naast het feit dat water erg verfrissend is, biedt dit type training nog tal van andere voordelen.
Het mag misschien aanvoelen als kort en traag, maar een herstelloopje speelt wel degelijk een belangrijke rol in je trainingsschema.
Je hebt weer een stevige zweetsessie achter de rug. Dan moet je wel aardig wat kilocalorieën verbrand hebben, toch?
De komende dagen kan het erg warm worden. Lopen in de hitte kan risico's met zich meebrengen. Als je jezelf niet goed verzorgt door voldoende te drinken of als je niet goed voorbereid bent op de hitte kan dat vervelende gevolgen hebben. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de vier meest voorkomende aandoeningen bij lopen in de hitte.
Je wil je kind stimuleren om te bewegen, maar hoe pak je dat het best aan? En op welke zaken moet je letten?
Hoewel professionele sporters al langer zweren bij ijsbaden om hun herstel te bevorderen, is er verrassend genoeg nog niet al te veel wetenschappelijk bewijs rond hitte- of koudetoepassingen. Zijn ijsbaden dan eigenlijk wel goed voor (recreatieve) lopers? Kunnen ze blessures helpen voorkomen? Of kies je toch beter voor een warm bad?
Rust is zeer belangrijk om je prestaties te optimaliseren. Maar wanneer moet je dat doen? En hoe?
Je benen tegen de muur laten rusten lijkt een makkelijke oefening en dat is het ook. Wist je al dat dit veel voordelen heeft?
Er zijn veel redenen waarom je 's ochtends al je sportschoenen zou willen aantrekken, maar kende je deze al?