Training

Lopersknie: oorzaak, diagnose en remedie

De knieën zijn lichaamsonderdelen die het tijdens het lopen serieus te verduren krijgen, met soms een lopersknie tot gevolg. Wat is daar exact de oorzaak van en wat doe je ertegen?
Met lopen verbrand je aardig wat kilocalorieën, wat het een interessante en doeltreffende methode maakt om wat overtollige kilo's kwijt te spelen. Toch lukt het sommige lopers niet om - ondanks hun inspanningen - gewicht te verliezen. Herkenbaar? Vermijd dan volgende loopfouten.
Proficiat, je hebt je marathon gefinisht! Om de ergste spierpijn en -stijfheid voor te zijn, geven we je een chronologisch overzicht met tips die je kunnen helpen.
Planken is een van de populairste stabilisatie-oefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht kan doen, maar hoelang moet je de plank kunnen volhouden om er voordeel uit te halen?
Veel professionele lopers kiezen tijdens hun wedstrijd voor een negatieve split-strategie. Ze delen hun race zo in dat ze de tweede helft sneller lopen dan de eerste. Recreanten doen vaak het tegenovergestelde. Toch hebben ook zij baat bij deze tempostrategie.
Karel Sabbe was vorige vrijdag een van de drie finishers die de zwaartse ultraloop ter wereld tot een goed einde bracht. Hoe bereidde hij zich voor op deze bovenmenselijke prestatie?
Voor je gaat lopen, moet je goed eten zodat je voldoende energie in je tank hebt. Anderzijds mag je ook niet te veel eten want dit kan je spijsvertering verstoren. En je moet ook uitkijken met wát je in je mond steekt.
Een betere loper worden, soms zit het in de details. Zoals deze tip.
Wil je trainen voor een halve marathon, maar heb je (te) weinig tijd om je er goed op voor te bereiden? Volgens nieuw onderzoek kan een programma met HIIT een effectieve manier zijn om een goede prestatie neer te zetten op de 21 km.
In herfst en winter kan het al eens flink waaien en elke loper krijgt weleens (of vaak) af te rekenen met tegenwind. Hoeveel loop je daardoor trager? En compenseert meewind dat?
Neem jij binnenkort deel aan een heuveltrail of trek je naar het buitenland voor een uitdagende bergtrail, maar vraag je je af hoe je je in het vlakke Vlaanderen hierop kan voorbereiden? In het nieuwste RunningBE magazine deelt Energy Lab-coach én zelf (ultra)trailloper Aron Verhaeghe zijn tips en geven we vijf locaties mee om ook in Vlaanderen op hoogtemeters te trainen.
Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zetten we 7 'uitdagingen' voor de vrouwelijke lopers op een rij. Onze redactrice deelt haar tips.
Word jij van lopen ook zo blij? Naast het feit dat lopen gewoon superleuk is, komt dit doordat er tijdens het sporten een bepaald hormoon vrijkomt, het zogenaamde 'gelukshormoon'...
Iedereen heeft weleens een dag waarop die minder zin heeft om te trainen - zelfs topsporters. Toch trekken sommigen alsnog hun loopschoenen aan, terwijl anderen de zetel verkiezen. Niet gezegend met zo’n ‘ijzersterk karakter’? Goed nieuws. Wilskracht kan je trainen.
Je kan je uithoudingsvermogen op verschillende manieren verbeteren. Deze zeven tips kunnen je helpen.