1. Kies volkoren
Brood, rijst, pasta, granen: kies altijd voor de volkoren varianten. Die bevatten meer voedingsstoffen en vooral veel vezels, waardoor ze goed zijn voor de darmen en de spijsvertering. Ze geven je ook een beter verzadigd gevoel dan witte voedingswaren, waardoor je er minder van eet en dus ook minder/niet snel bijkomt. Bovendien hebben ze ook meer smaak: niks dan voordelen dus!
2. Drink halfvolle, magere of plantaardige melk
Volle melk laat je beter voor wat het is. Hier zit veel (dierlijk) vet in. Het is beter om te kiezen voor halfvolle of magere melk. Of schakel over op een plantaardig alternatief zoals sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk, kokosmelk,… Er is zoveel keuze in de supermarkt tegenwoordig! Je kan ook koemelk afwisselen met een plantaardige variant (kies dan wel voor sojamelk, want die levert je ook eiwitten).
3. Vervang boter door olijfolie
Olijfolie bevat gezondere vetten dan boter en je kan er even lekker eten mee bereiden! Tip: gebruik olijfolie niet in de oven als je het verwarmt boven de 180 graden. Want dan begint het te oxideren, wat niet gezond is. Kies in dat geval voor rijstolie. Andere gezonde, lekkere oliën zijn walnootolie, avocado-olie, lijnzaadolie,… Ook hier keuze te over, experimenteer erop los!
4. Gebruik meer kruiden
Breng je gerechten op smaak met kruiden. Er bestaan zoveel kruiden (vers of gedroogd: maakt niet uit!) in alle mogelijke smaken, en op die manier ben je minder geneigd om naar een (vettige) saus te grijpen. Als je toch saus wil eten, kan je er een gezonde versie van maken, bijvoorbeeld op basis van tomatenpuree, kokosmelk of yoghurt met een veelheid aan kruiden. Smaakvol koken hoeft echt niet moeilijk te zijn!
5. Maak je eigen granola en energierepen
Granola is superlekker! Maar de granola die je in de supermarkt koopt, zit bijna altijd vol toegevoegde suikers die je eigenlijk niet nodig hebt. Je krijgt hierdoor een piek in je bloedsuikerspiegel, vrijwel meteen gevolgd door een dip waardoor je je moe en futloos voelt, en begint te eten om dat te compenseren… Daarom is het beter om je eigen granola te maken. Zo heb je volledig zelf controle over wat erin zit. Ook granen- en energierepen kan je makkelijk zelf maken, ideaal als gezond tussendoortje.