Gezondheid

Wetenschappelijk bewezen: van honger kan je ‘hangry’ worden

Durf jij ook weleens geïrriteerd te reageren, kortaf te zijn of te mopperen als je hongerig bent? Dan ben je 'hangry'. En dat is volstrekt normaal!
Eiwitten zijn essentieel om het spierherstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen. Ze zijn dus essentieel voor lopers. Maar omdat het huidige model van eiwitproductie en -consumptie wereldwijd onder druk staat, is een eiwitshift nodig. De Vlaamse overheid gaat daarom 3,5 miljoen euro investeren in de productie van Vlaamse kikkererwten.
Wie als 50-jarige man geregeld zout toevoegt aan zijn maaltijden ziet zijn levensverwachting met 2,28 jaar dalen. Vrouwen die kwistig met zout strooien leven gemiddeld 1,5 jaar minder lang in vergelijking met wie geen extra zout toevoegt.
Volgens de Belgische cardiologische Liga zijn er in België bijna 2.500.000 mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Er is sprake van een hoge bloeddruk (ook wel ‘hypertensie’ genoemd) als die hoger is dan 140/90 mmHg in rust tijdens de dag. Een gezonde levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, niet roken en een evenwichtig voedingspatroon, kan je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen.
Veel lopers krijgen vroeg of laat te maken met een enkeldistorsie (verstuiking). Met sportarts Jan Vanderroost bekijken we de oorzaak, diagnose en remedie.
Na een rondje lopen kom je helemaal bezweet thuis. De douchestraal warmt zich al op ... Of neem je toch beter een ijskoude douche?  
Recent onderzoek toont aan dat de menstruatiecyclus een grote invloed kan hebben op het trainingseffect. Door je training als vrouw goed te timen zou je meer progressie kunnen boeken.
Een overzicht van hoe 5, 10, 20, 30 en 60 minuten lopen je gezondheid positief beïnvloedt. Heb je je loopschoenen al aan?
Nieuw onderzoek toont aan: hoe fitter je bent, hoe meer vet je verbrandt. Maar ook jouw geslacht bepaalt hoe efficiënt je vet verbrandt ...
Dankzij deze micronutriënten en voedingsbronnen haal je meer uit je slaap.
Wandelen aan een stevig tempo kan je levensverwachting met 16 jaar verlengen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van het Britse Leicester. Het geheim zit 'm in je telomeren.
Wat is je bloedsuikerspiegel precies en waarom is het zo belangrijk om hem stabiel en gezond te houden?
Hoe fitter je bent, hoe minder risico je hebt om Alzheimer te krijgen, dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Sommige mensen eten bewust geen pasta of aardappelen meer omdat ze die voedingsmiddelen als dikmakers beschouwen. Maar klopt dat wel?
Intensivist Geert Meyfroidt geeft het goede voorbeeld: in het maartnummer van runningBE magazine vertelt hij uitgebreid over zijn sportpassies en over het belang van bewegen voor onze gezondheid.