Geert Meyfroidt mag zich een jaar lang ‘De Slimste Mens ter Wereld’ noemen. Een terechte titel. In de populaire tv-quiz toonde de 50-jarige intensivist zich van alle markten thuis. Maar bovenal erg slim, is hij duidelijk ook erg sportief. Hij is een fervent fietser en traint sinds september voor de 100km-run van Kom op Tegen Kanker. Net als in het finalespel van De Slimste Mens te Wereld, deelde onze journalist het interview op in vijf trefwoorden.
[…]
Laten we overgaan naar het trefwoord ‘Kom op tegen Kanker.’ Wat is jouw drijfveer om je schouders onder dit project te zetten?
MEYFROIDT: “Mijn vriendin is meter van het project en heeft me gevraagd of ik het zag zitten om mee te lopen. Daarnaast vind ik het ook gewoon een heel mooi doel. Bij Kom op tegen Kanker slagen ze erin om de problematiek op een vlotte manier te vertalen naar het publiek en staan ze naast de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek ook in voor een betere zorg en een betere omkadering voor de mensen die met de ziekte geconfronteerd worden. Persoonlijk is het dan weer handig om tijdens de winter een sportief doel te hebben. In die periode ben ik sowieso wat minder actief. Als het te koud is, dan is die lange fietsrit minder uitnodigend. Dankzij een extra doel in maart val ik minder snel stil. Ik kijk wel uit naar het moment dat het ’s avonds licht blijft. Achteraf heb ik nooit spijt dat ik in het donker of in de regen ben gaan lopen. Integendeel, het geeft een gevoel van voldoening. Alleen heb ik het veel moeilijker om me op te laden voor het vertrek.”
Kom op tegen Kanker is een bruggetje naar het derde trefwoord: gezondheid. Heb je het gevoel dat mensen zich nog steeds onvoldoende bewust zijn van het preventieve karakter van lopen en van beweging in het algemeen op onze gezondheid?
“Wij zijn genetisch gemaakt om te bewegen, maar de bevolking is té sedentair. An sich doen veel mensen voldoende aan sport, maar daarnaast bewegen ze te weinig. Beweging is net een van de belangrijkste facetten voor onze gezondheid. De coronapandemie heeft ons dat meer dan duidelijk gemaakt. Waarom zijn er in België zoveel mensen ernstig ziek geworden? Er zijn altijd uitzonderingen, maar de groep met sportieve mensen hebben wij niet op intensieve zien passeren. Die lijn kan je doortrekken voor kanker en hart- en vaatziekten. Actieve mensen zijn minder vatbaar. Het immuunsysteem van die mensen wordt beter gestimuleerd om met die afvalstoffen om te gaan. Beweging is het beste geneesmiddel.”
Wil je meer lezen over Meyfroidts passie voor beweging in het algemeen en zijn nieuwe loopgewoontes? Je leest het volledige interview in het maartnummer van runningBE magazine. Nu verkrijgbaar in de winkel, online in de webshop en digitaal te lezen via Blendle.