Zout aan maaltijd toevoegen verhoogt risico op vroegtijdig overlijden met 28%

Wie als 50-jarige man geregeld zout toevoegt aan zijn maaltijden ziet zijn levensverwachting met 2,28 jaar dalen. Vrouwen die kwistig met zout strooien leven gemiddeld 1,5 jaar minder lang in vergelijking met wie geen extra zout toevoegt.

Moeten we dit nieuws met een korreltje zout nemen? Volgens wetenschappers van de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine in New Orleans zeker niet. Uit hun in het European Heart Journal gepubliceerde onderzoek blijkt dat extra zout strooien op je eten nefaste gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Het team van professor Lu Qi analyseerde de gezondheidsgegevens van meer dan een half miljoen Britten uit de UK Biobank. Zij kregen een vragenlijst over hun zoutconsumptie voorgeschoteld en werden gedurende een periode van gemiddeld 9 jaar opgevolgd. Extra zout aan je eten toevoegen – bovenop het zout en de kruiden die tijdens het kookproces worden toegevoegd – verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden met 28%. Vroegtijdig overlijden wordt gedefinieerd als sterven voor je 75ste verjaardag.

In onze westerse samenleving is ongeveer 70 procent van de zoutinname afkomstig van bewerkte en bereide maaltijden en 8 tot 20 procent van zout dat extra toegevoegd wordt aan tafel. De studie stipt wel aan dat het mogelijk is dat mensen die altijd zout toevoegen aan hun maaltijden er sowieso over het algemeen een minder gezonde levensstijl op nahouden en dat dit dus ook deels hun lagere leversverwachting zou kunnen verklaren.

Kleine vermindering levert groot gezondheidsvoordeel op

Toch is professor Lu Qi ervan overtuigd dat zelfs een kleine vermindering van de zoutinname waarschijnlijk zal resulteren in een aanzienlijk gezondheidsvoordeel. Het advies van het onderzoeksteam van Tulane luidt dan ook: extra bijkruiden van maaltijden is niet nodig en niet wenselijk.

Zout volledig bannen is niet aan de orde. Het menselijk lichaam heeft zout nodig voor het goed opnemen en afvoeren van vocht, voor het prikkelen van zenuwen en het samentrekken van spieren. De gemiddelde Belg krijgt zo’n 10,5 gram zout per dag binnen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van maximaal 5 gram. Te hoge zoutgehaltes kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat dan weer een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.