Efficiënter vet verbranden? Deze twee factoren spelen een belangrijke rol

Nieuw onderzoek toont aan: hoe fitter je bent, hoe meer vet je verbrandt. Maar ook jouw geslacht bepaalt hoe efficiënt je vet verbrandt ...

Hoe ons lichaam vet verbrandt is belangrijk voor een gezonde stofwisseling, insulinegevoeligheid en het voorkomen van diabetes type 2. Maar ook specifiek voor uithoudingssporten, zoals lopen en fietsen, speelt onze vetverbranding een belangrijke rol.

Nieuw onderzoek, dat uit twee studies bestaat, analyseerde de factoren die het proces van vetverbranding tijdens het sporten beïnvloeden. De eerste studie, gepubliceerd in The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, onderzocht 73 gezonde volwassenen tussen de 19-63 jaar tijdens het uitvoeren van een fietstest op een nuchtere maag. Uit het onderzoek blijkt dat zij met een betere conditie efficiënter vet verbrandden. Een tweede – meer opvallende – bevinding van de studie is dat vrouwen meer vet verbranden dan de mannelijke sporters.

GOEDE CONDITIE

Met de tweede studie gingen de onderzoekers op zoek naar een verklaring voor deze hogere vetverbranding aan de hand van moleculaire factoren in de spieren en het vetweefsel. De onderzoekers stelden een correlatie vast tussen een hogere vetverbranding en de eiwitten in de spieren die nodig zijn om vet om te zetten in kleinere vetzuren, en om die vetzuren verder af te breken in mitochondria: de energieleveranciers van onze cellen. De onderzoekers konden de efficiëntere vetverbranding bij vrouwen echter niet verklaren aan de hand van deze moleculaire factoren.

Hoe dan ook verbranden mensen met een betere conditie meer vet tijdens het sporten. Dat klinkt logisch, want we gaan ervan uit dat actieve mensen sowieso doorgaans meer vet verbranden. Toch kwamen de onderzoekers ook hier met een opvallende vaststelling: sportgewoontes en voedingspatronen (zoals het eten van koolhydraten en vetten) bleken geen invloed te hebben op de manier waarop sporters vet verbranden. Met andere woorden: wil je meer vet verbranden? Focus dan niet op die ene krachttraining, HIIT-sessie of dat speciale dieet. Probeer eerst om je algemene conditie te verbeteren.

(VROUWELIJKE) DUURSPORTERS

Hoe efficiënt je vet verbrandt tijdens het sporten is een belangrijk gegeven bij verschillende sportdisciplines. Je lichaam spreekt namelijk je vetreserves aan om je spieren van energie te voorzien tijdens inspanningen aan lage tot matige intensiteit, en zeker gedurende langere periodes. Voor korte inspanningen spreekt het lichaam voornamelijk koolhydraten aan om de spieren van brandstof te voorzien. Aangezien die koolhydraatbron echter snel uitgeput geraakt, schakelt het lichaam na enige tijd over op de verbranding van vet.

Dat maakt dat de manier waarop sporters vet verbranden een cruciale rol speelt in uithoudingssporten, zoals (langeafstands)lopen. Sporters die efficiënter vet verbranden, zouden zo beter kunnen omgaan met vermoeidheid tijdens lange inspanningen. Dat verklaart ook deels waarom vrouwen vaak beter zijn in disciplines als het ultralopen dan mannen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?