Fitheid gelinkt aan verkleind risico op Alzheimer (onderzoek)

Hoe fitter je bent, hoe minder risico je hebt om Alzheimer te krijgen, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Naar schatting zouden iets meer dan 200.000 Belgen leiden aan een vorm van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is (ca. 70%). Jammer genoeg hebben wetenschappers nog geen geneesmiddel of methode kunnen ontwikkelen om deze ziekte te bestrijden. Het gebrek aan een effectieve behandeling wijst nog maar eens op het belang van preventie. Het goede nieuws? Als loper heb je al een streepje voor.

Grootschalig onderzoek

Volgens een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in The American Academy of Neurology, kan je met een goede cardiorespiratoire conditie (de conditie van je hart en longen) het risico op Alzheimer significant verkleinen. Onderzoekers van Washington VA Medical Center en de George Washington University testten en analyseerden de resultaten van 649.605 ouderen (gemiddelde leeftijd 61) over een periode van bijna 10 jaar. De onderzoekers stelden vast dat een verbeterde fitness gelinkt kon worden aan een verkleind risico op Alzheimer. Zij met het beste conditiepeil hadden liefst 33% minder risico om in de loop van 8,8 jaar Alzheimer te krijgen tegenover de ouderen met de minst goede conditie.

Hoewel wetenschappers nog niet kunnen verklaren waarom fitheid gelinkt is aan Alzheimer, tonen deze resultaten wel aan dat fysieke activiteit – en vooral cardiovormen zoals lopen, zwemmen en fietsen – een effectieve manier is om het risico op degeneratieve hersenaandoeningen te verkleinen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?