Young woman taking a shower

De weldaden van een koude douche

Na een rondje lopen kom je helemaal bezweet thuis. De douchestraal warmt zich al op ... Of neem je toch beter een ijskoude douche?  

Toegegeven, een warme, stomende douche voelt als een weldaad voor je vermoeide spieren. Maar veel sporters zweren voor een beter herstel bij een koude douche. Het koele water remt de oververhitting van je spieren af en gaat de afbraak van spiereiwitten tegen. Door de koude heb je ook minder kans op een ontsteking van vermoeide spieren. Vergelijk het met een ijskompres op een verstuikte enkel om de zwelling tegen te gaan.

Maar toch is voorzichtigheid geboden. Inspanningsfysioloog Jan Bourgois (UGent) vertelde er in de pers dit over: “Hoe kouder het water, hoe intenser de reactie van het menselijke lichaam kan zijn. Sensoren in ons lichaam reageren op die plotse temperatuurdaling met een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. Zo’n koudeshock kan vrijwel onmiddellijk optreden en in combinatie met hartproblemen en een paniekreactie fataal zijn.”

Koude kraan

Onder een koude douche verdrink je natuurlijk niet, maar denk hier toch maar even over na. Wacht met douchen tot je niet langer zweet en je gezicht niet meer gloeit. Als je ijskoud water over je verhitte lichaam plenst, dan sluiten de poriën zich meteen en ontsnapt je lichaamswarmte niet. Gevolg: je blijft zweten.

Laat je lichaam geleidelijk wennen aan de temperatuur van het water. Start onder een lauwe straal en draai dan de koude kraan langzaam verder open. Even chilly, maar je knapt er echt van op. De energie stroomt nadien letterlijk je aderen in! De koude zorgt voor een betere doorbloeding in je lichaam. In een eerste ‘schrikreactie’ vernauwen je bloedvaten zich, maar als je na de douche weer opwarmt, zet je diezelfde vaten maximaal open. Daardoor komt de doorbloeding beter op gang en verbeter je de aan- en afvoer van bloed naar de spieren en organen. Zo herstel je sneller.

Last but not least zijn er nog de ‘schoonheidsvoordelen’ van koud douchen. Je haar gaat dankzij een plons koud water weer meer glanzen. Je huid trekt zich samen waardoor ze sterk en strak blijft. En bovendien ook gladder: het koude water sluit de poriën die door de warmte helemaal openstonden. Een ijskoude straal op je billen zou trouwens helpen om cellulitis te bestrijden, omdat de koude de doorbloeding stimuleert.

Huiver je al van de gedachte om koud te douchen? Weet dan dat de zomer het ideale moment is om ermee te beginnen, omdat je niet staat te bibberen in een frisse badkamer. Wisselbaden zijn ook een optie: dan wissel je koud en warm water af. Zo ‘train’ je de bloedsomloop en werk je actief aan je recuperatievermogen en herstel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?