Dutje overdag? Volgens de wetenschap is het goed voor je brein

Regelmatig de tijd nemen om een een kort dutje te doen is goed voor onze hersenen en helpt bij het behouden van het breinvolume. Dat blijkt uit recent onderzoek van de University College London.

Dutjes maken in ons leven een bijzondere evolutie mee: ze zijn cruciaal voor onze ontwikkeling als baby’s, nemen af in frequentie als we volwassen worden en maken opnieuw hun ‘intrede’ als we gepensioneerd zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 27% van 65-plussers overdag een dutje doet.

Onze hersenen slinken bij het ouder worden, dus een goede breingezondheid is belangrijk om ons te beschermen tegen dementie – een ziekte die ook gelinkt wordt aan een slechte nachtrust. De onderzoekers suggereren dan ook dat slecht slapen schadelijk is voor het brein en op termijn kan leiden tot ontstekingen en bepaalde verbindingen tussen ons hersencellen kan aantasten. “Regelmatig een dutje doen zou daarom kunnen helpen om neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer, tegen te gaan doordat dutjes een slechte nachtrust compenseren”, aldus de onderzoekers van de University College London en University of the Republic of Uruguay.

Groter breinvolume

Om het verband tussen dutjes en een betere hersengezondheid te onderzoeken, raadpleegden de wetenschappers data van de UK Biobank, die gezondheidsgegevens bevat van meer dan 500.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar oud.

Voor de nieuwe studie namen de onderzoekers data van 35.080 personen en keken ze naar genetische varianten die eerder in verband werden gebracht met de gewoonte om overdag te dutten. De onderzoekers keken of deze dutjes gelinkt konden worden aan breinvolume, cognitie en hersengezondheid.

“Met ons onderzoek konden we een verband vaststellen tussen regelmatige dutjes overdag en een groter hersenvolume”

Niet langer dan 30 minuten

Uit de resultaten blijkt dat er inderdaad een verband is tussen een genetische aanleg voor dutjes en een groter hersenvolume. Zo zouden de hersenen van zij die overdag een dutje doen 15 kubieke centimeter groter zijn – wat overeenkomt met 2,6 tot wel 6,5 jaar minder veroudering. Er werd echter geen verband gevonden tussen een dutje doen en cognitieve capaciteiten.

“Een korte dutje overdag zou kunnen helpen om het breinvolume te behouden, wat een mogelijk positief gegeven is in de preventie van dementie”, aldus Victoria Garfield, onderzoekster en co-auteur van de studie. De onderzoekers adviseren wel om je powernap niet langer dan een halfuur te laten duren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?