Gezond op reis: tips voor onderweg en op je bestemming

Gezond reizen? Geen probleem! Dankzij een beetje voorbereiding, de juiste keuzes en onze slimme tips weersta je onderweg aan die ongezonde snacks, combineer je trainingen met je reisplanning en blijf je gemotiveerd je conditie onderhouden. Zo pik je na je vakantie ook gemakkelijker de draad weer op.

Zodra je de deur achter je dichttrekt, begint je vakantie. Eindelijk! Maar al die verleidingen onderweg (kant-en-klare broodjes, zakjes snoep, fastfood, …) zorgen ervoor dat jij met ongewenste kilo’s als reissouvenir terugkomt. De oplossing? Een goede voorbereiding! Maak de avond voor je vertrekt een gezond broodje, wrap of salade (vermijd calorierijke dressings), neem slimme snacks als fruit en noten mee, en laat die snelle hap aan het tankstation aan je voorbijgaan.

Ook als je heel vroeg opstaat om te vertrekken, doe je er goed aan om toch iets te eten. Door te ontbijten zet je je stofwisseling in gang. Een eiwitrijk product als yoghurt geeft een langer verzadigd gevoel, waardoor je door de dag heen minder snel naar al die tussendoortjes graait.

Beweeg op tijd

Heb je een lange autorit voor de boeg? Las dan voldoende pauzes in. Lage rugpijn, een vertraagd metabolisme of vermoeide benen zijn het gevolg van lang ononderbroken stilzitten. Maak onderweg een korte wandelpauze en doe wat stretchoefeningen om het negatieve effect op je (loop)spieren te beperken. Idealiter beweeg je om het uur en zet je de auto even aan de kant voor een korte break. Drink voldoende water, zodat je lichaam gehydrateerd blijft en je die tussenstops (om aanwijsbare redenen …) wel moet inlassen.

Reis je met het vliegtuig? Wandel gerust nog wat rond op de luchthaven in plaats van te zitten wachten tot je aan boord mag. Compressiekousen kunnen vermoeide benen tijdens de rit of vlucht helpen tegengaan. Ze stimuleren de bloedsomloop van je benen en voeten, waardoor stramme spieren wegblijven.

Verwen je benen

Eens op je bestemming, kan je ook vermoeide benen krijgen door (te) veel te wandelen. Van ’s ochtends tot ’s avonds door de stad trekken, musea bezoeken of de wijde natuur verkennen … We begrijpen dat je niets van de lokale cultuur wil missen, maar al die extra (wandel)kilometers zijn niet bevorderlijk voor je trainingen. Als je een bepaalde fysieke activiteit niet gewend bent, ontstaan er microscheurtjes in je spieren en neemt het melkzuur toe. Resultaat? Vermoeide en stijve spieren. Bekende tips om dit probleem weg te werken: je benen op het einde van de dag omhoog leggen of je kuitspieren masseren. Je kan je voeten en benen ook trakteren op een badje met Epsom-zout: het magnesiumsulfaat breekt melkzuur sneller af, waardoor je spieren dus beter herstellen.

Blijf gemotiveerd

Je hebt geen last van zware benen, maar je weet niet hoe je je trainingen met je vakantieschema optimaal combineert? Zoek dan momenten die de reisplanning zeker niet dwarsbomen. Als je bijvoorbeeld iets vroeger opstaat, ben je het warmste moment van de dag voor, voelen je benen nog fris én gooi je geen roet in het schema van je reisgezelschap. Niet veel tijd? Kies voor een korte snelheidstraining in plaats van een lange duurloop zodat je toch efficiënt traint.

Ontbreekt de loopmotivatie soms op vakantie? Check op voorhand of er op je bestemming een stratenloop of trailrun plaatsvindt. Zo leer je de stad en natuur samen met de echte locals kennen én onderhoud je je conditie. Geen loopevent in je omgeving? Plan er eentje bij je terugkomst. Zo blijf je gefocust en gemotiveerd om voor of na die stranddag je loopschoenen aan te trekken.

Een laatste tip: plan je (intensievere) trainingsperiodes voor en na je reis als je weet dat zulke sessies er tijdens je vakantie toch niet van komen. Probeer in dat geval je conditie wel te onderhouden met andere sporten: huur een fiets, ga kajakken of doe wat stabilisatieoefeningen op het strand. Vakantie is de perfecte periode om aan crosstraining te doen en je loopspieren wat rust te gunnen.

Bewust genieten

En dan nog even terug naar die ongewenste vakantiekilo’s. Uiteraard hoef je op reis niet op je gewicht te letten en is er niets mis met wat culinaire verwennerij. Al dat eten hoeft ook niet per se ongezond te zijn: verdiep je in de lokale keuken van je bestemming, kook met verse producten van de markt of geniet bewust op restaurant van de diverse smaken. Wees ook creatief en maak slimme keuzes: geïnfuseerd water (met bijvoorbeeld limoen en munt) is even verfrissend als (en zelfs gezonder dan) dat blikje frisdrank. En je kan ook net zo goed voor sorbet of frozen yoghurt als voor roomijs kiezen.

Zware benen, stijve spieren, gebrek aan tijd of motivatie: op reis gaan is heerlijk, maar brengt voor lopers ook bepaalde uitdagingen met zich mee. Voel je vooral niet schuldig als die training eens niet lukt en laat het los. Maar weet wel: met lopen ontdek je op je vakantiebestemming vaak de mooiste plekjes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RunningBE (@running_be)

Meer zomerse looptips? Haal het nieuwste RunningBE-magazine in huis: 

Zomerspecial: slim trainen in warm weer, Olympische Spelen, de mooiste loopbestemmingen, …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.