Waarom het nooit te laat is om te beginnen met lopen

Ongeacht wanneer je start met lopen: je gezondheid is erbij gebaat – en je kan zelfs je getrainde leeftijdsgenoten bijbenen op het vlak van lichaamssamenstelling en spiermassa.

Een studie gepubliceerd in het Frontiers in Physiology belicht de kracht van laatbloeiers onder de lopers – zij die na hun vijftigste de loopschoenen voor het eerst aantrekken.  Beginnen met lopen op latere leeftijd kan intimiderend aanvoelen, zeker als je je zorgen maakt om de gezondheid van je gewrichten en mogelijke blessures. Maar het recente onderzoek werpt licht op de bijzondere voordelen die lopen kan bieden, zelfs voor zij die er later mee beginnen. Meer nog: oudere lopers kunnen niet alleen genieten van de vele gezondheidsvoordelen van de sport, maar ze kunnen ook de kloof dichten met hun meer ervaren leeftijdsgenoten op het vlak van lichaamssamenstelling en spiermassa.

Vroege starters vs. laatbloeiers

Zij die op latere leeftijd een looproutine begonnen, evenaarden zowel het tempo als de slanke lichaamsbouw van ‘levenslange’ lopers. Onderzoekers keken naar 150 ervaren duursporters, met een gemiddelde leeftijd van 68, en verdeelden hen in twee groepen: ‘vroege starters’ (zij die het grootste deel van hun leven hadden gesport) en ‘laatbloeiers’ (zij die rond de leeftijd van 50 begonnen met lopen). Ook werd er nog een groep van 59 mensen bestudeerd die weinig aan lichaamsbeweging deed, met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar, om te vergelijken.

Hoewel zowel de vroege starters als de laatbloeiers enthousiaste sporters waren – ze liepen vijf tot zes dagen per week – waren de resultaten opvallend. Of ze nu op 18-jarige leeftijd begonnen waren met lopen of in de tweede helft van hun leven: de lopers hadden vergelijkbare lichaamssamenstellingen en spiermassa in hun benen. Beide groepen hadden een vergelijkbaar lager lichaamsvet en hogere spiermassa in de benen vergeleken met de niet-sporters. Ook waren hun sportprestaties vergelijkbaar.

Gewrichtsgezondheid en preventie van artrose

In tegenstelling tot het geloof dat lichaamsbeweging gewrichtsproblemen kan verergeren, tonen studies aan dat lichamelijke activiteit, zoals lopen, een cruciale rol speelt bij het behoud van de gewrichtsgezondheid en het voorkomen van aandoeningen zoals artrose. Het is net  inactiviteit die kan bijdragen aan het ontstaan van artrose. Onze gewrichten gedijen op beweging, aangezien regelmatige lichaamsbeweging bot- en spierkracht stimuleert en de structuren die de gewrichtsfunctie ondersteunen versterkt. Onderzoek toont zelfs aan dat lopen bepaalde markers geassocieerd met vroegtijdige artrose kan omkeren.

Ouder en wijzer

Niet alleen kunnen zij die later beginnen hun langlopende collega’s inhalen, maar het kan zelfs in voordeel spelen om een oudere sporter te zijn. Recente prestaties in langeafstandslopen hebben aangetoond dat atleten records kunnen breken tot ver in hun dertiger en veertiger jaren. Naarmate lopers ouder worden, verzamelen ze jaren van kennis die leidt tot betere prestaties. Ook hebben ze een betere proprioceptie en een groter vermogen om controle en geduld uit te oefenen tijdens wedstrijden, wat helpt om wedstrijden efficiënter in te delen.

Langzaam beginnen, consistent blijven

We weten dat elke vorm van lichaamsbeweging voordelen biedt voor onze mentale en fysieke gezondheid, en of je nu begint voor of na middelbare leeftijd: je doet er altijd goed aan om langzaam te beginnen en consistent te blijven, ongeacht je leeftijd. Het doel is om op lange termijn te blijven lopen – en dat betekent geleidelijk opbouwen, het trainingsvolume gestaag toevoegen en (zeker na je 30ste) stabilisatie- en krachttraining toevoegen aan je loopschema, zowel om de loopefficiëntie te verbeteren als om blessures te voorkomen.

Een leven lang lopen: het nieuwste RunningBE-magazine is uit!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?