Dit is het effect van bewegen op je brein

Waarom is regelmatige lichaamsbeweging zo belangrijk voor je grijze massa? Neurowetenschapper Wendy Suzuki legt het uit in haar TED Talk 'The brain-changing benefits of exercise'.

We weten al lang dat regelmatige fysieke activiteit goed is voor ons lichaam, maar in de laatste decennia is er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs over de voordelen van bewegen op onze hersenen. In onderstaande video beschrijft gerennomeerd neurowetenschapper Wendy Suzuki beweging als dé belangrijkste methode om je brein gezond te houden.

Op korte termijn …

In de video stelt Suzuki dat slechts één work-out de productie van belangrijke neurotransmitters (zoals dopamine en serotine) in je brein al verhoogt, wat resulteert in een beter humeur. Daarnaast verbetert deze ene sportsessie ook je focus en aandacht – voordelen die zelfs twee uur na je work-out nog steeds merkbaar zijn.

… En op lange termijn

Maar bewegen heeft ook effect op je brein op de lange termijn. Regelmatige fysieke activiteit zorgt voor nieuwe hersencellen in de hippocampus, die instaan voor het langetermijngeheugen. Bovendien blijven de eerder genoemde feelgoodstofjes ook lang in je lichaam aanwezig, waardoor je je voor langere tijd gelukkiger voelt.

Tot slot wijst Suzuki ook op het beschermende effect van het lichaamsbeweging op de hersenen. Beweging verbetert de prefrontale cortex en zogenaamde temporale kwab (waar de hippocampus zich bevindt). Beide hersenregio’s zijn kwetsbaar voor neurodegeneratieve ziektes. Met je (dagelijks) loopje verbeter je dus niet enkel je fysieke gezondheid, maar je vermindert er ook het risico op Alzheimer en dementie mee.

De boodschap: als je eens geen motivatie vindt om naar buiten te trekken: doe het dan niet enkel voor je lichaam – doe het (ook) voor je brein.

De inspirerende TED Talk kan je hieronder bekijken: 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?