De invloed van stress op je blessurerisico: met deze tips blijf je blessurevrij

Mentale stress kan het risico op blessures verhogen. Leren hoe je met deze stress kan omgaan, helpt je om je (sport)lichaam gezond en fit te houden.

Een blessure is helaas iets waar lopers in hun ‘loopcarrière’ weleens mee krijgen af te rekenen. Gelukkig zijn er wel een aantal zaken die je kan doen om jouw blessurerisico te verminderen.

Factor stress

Zo weet je wellicht dat een evenwichtig voedingspatroon, een juiste hydratatie en krachttraining belangrijke elementen zijn in blessurepreventie. Maar er is een belangrijke factor die hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk stress. Wetenschappelijke onderzoeken rond blessurepreventie tonen aan dat hoge stressniveaus of een sterke stressresponsiviteit (de mate waarin je reageert op een stressprikkel) gelinkt kunnen worden aan een verhoogd blessurerisico.

Een van de voornaamste redenen voor dit verhoogd risico is doordat stress een reactie van psychologische veranderingen en wijzigingen in je aandacht veroorzaakt. Zo kan stress ervoor zorgen dat je snel afgeleid bent en moeite hebt om beslissingen te maken. Daarnaast kan er bij een verhoogd stressniveau ook sprake zijn van een een grotere vermoeidheid, verhoogde spierspanning, verminderde coördinatie en verminderd evenwicht.

Elk van deze symptomen kan leiden tot blessures. Gelukkig veroorzaken niet alle stressoren een stressreactie en zal je in de meeste gevallen enkel met deze symptomen te maken krijgen als je niet in staat bent om (lange tijd) met de uitdagingen om te gaan. Als je de middelen, steun en copingsvaardigheden hebt om uitdagende situaties aan te pakken, zonder je daarbij gestresst te voelen, kan je het blessurerisico significant verminderen.

3 praktische tips

Je doet er dus goed aan om stil te staan bij de psychologische factoren die jouw stressrespons kunnen verhogen (of net kunnen verminderen). Om je te helpen bij jouw strategie voor blessurepreventie, kan je volgende 3 tips toepassen als je de volgende keer nog eens te maken krijgt met een stressvolle periode.

  1. Geef prioriteit aan je herstel

Als je veel negatieve stress ervaart, is het verstandig om het wat rustiger aan te doen op trainingsvlak. Je hoeft niet volledig te stoppen met je fysieke activiteiten, maar je overweegt best wel activiteiten die je stressreactie verminderen. Hieronder vind je een lijstje terug met dingen die je kan doen om stress tegen te gaan:

  • Doe een powernap
  • Luister naar muziek
  • Trek de natuur in
  • Lach luidop
  • Laat je masseren
  • Uit je dankbaarheid
  • Help iemand die het nodig heeft
  • Doe aan mindfulness

 

Van al deze activiteiten is bewezen dat ze stress reduceren. Tijdens stressvolle periodes kan je kiezen om dagelijks minstens twee van deze activiteiten in te plannen.

  1. Spendeer tijd met anderen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijd doorbrengen met je vrienden en familie een buffer kan zijn tegen stress. Of je nu afspreekt om samen een koffie te drinken of te gaan lopen: proactief bouwen aan sterke sociale reacties van mensen die je kunnen steunen, is een van de belangrijkste dingen die je kan doen om stress tegen te gaan.

  1. Toon weerbaarheid door je mindset te veranderen

Veerkracht of weerbaarheid is een persoonlijkheidskenmerk dat betrekking heeft op drie factoren: toewijding, controle en uitdaging. Sporters met veel veerkracht zijn minder gevoelig voor blessures die voortkomen uit stress. En wanneer ze wel geblesseerd geraken, verloopt hun herstel vaak sneller. Je kan je weerbaardheid boosten door je te focussen op de drie factoren van weerbaarheid:

  • Je capaciteit versterken om door te zetten en dingen tot het einde vol te houden (toewijding);
  • Begrijpen dat je sommige zaken niet kan controleren, actie nemen als het kan en niet toe te geven aan een gevoel van wanhoop (controle);
  • Inzien dat stressoren en tegenslagen nu eenmaal bij het leven horen en ze bekijken als een opportuniteit om te groeien (uitdaging).

 

Je kan niet alle blessures voorkomen, maar je kan je kansen erop wel verminderen door zowel je lichaam als geest te versterken. We vergeten vaak de mentale en emotionele stukjes bij sportprestaties, maar de kracht om je mentale vaardigheden eigen te maken kan het blessurerisico signifiant verminderen wanneer het leven je (onvermijdelijk) weer eens stress bezorgt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.