3 redenen waarom je niet kan slapen na een training

Lopen wordt vaak aanbevolen als je slecht slaapt – hoe komt het dan dat je soms moeilijk in slaap valt na een intensieve training?

Chemische stofjes

Bij het lopen komen er heel wat chemische stofjes vrij in je bloedbaan, waaronder serotonine, dat bekendstaat als het ‘gelukshormoon’. Maar met lopen maakt je lichaam ook cortisol aan – een stresshormoon dat een impact kan hebben op je slaap. Tijdens fysieke inspanningen – zeker bij intensieve inspanning – maakt de bijnier cortisol aan. Dit heeft als voordeel dat het je koolhydraatreserve spaart, maar het activeert ook de zgn. ‘HPA Axis’, waardoor je je opgewonden voelt. Dit komt natuurlijk van pas als je een zware inspanning moet leveren, maar niet bepaald als je wil slapen.

Lichaamstemperatuur

Slapen wordt gelinkt aan een lagere lichaamstemperatuur. In de twee uur voor het slapengaan zou deze met zo’n 2 graden zakken. Wanneer dit circadiaans proces beïnvloedt wordt – door een zware intervaltraining bijvoorbeeld – zal je minder goed slapen. Lichaamsbeweging zorgt namelijk voor een stijging van enkele graden van je lichaamstemperatuur, waardoor de normale ‘slaapaanval’ verhindert wordt. Het kan helpen om een ventilator of koud kompres te gebruiken om je lichaamstemperatuur opnieuw te laten zakken.

Cafeïne

De prestatiebevorderende eigenschappen van cafeïne zijn welgekend. Maar besef dat je kop koffie om je training in de namiddag of avond te boosten weleens een impact kan hebben op je slaap. Onderzoek toont aan dat het nuttigen van cafeïne tot 6 uur voor het slapengaan je slaap kan verstoren.
Zorg ervoor dat je je laatste kop koffie dus vroeg genoeg op de dag drinkt – idealiter 6 uur voor je van plan bent om te gaan slapen. Als je bijvoorbeeld om 23u in slaap wil vallen, betekent dat dus dat je je laatste koffie om 17u neemt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?