In vele plantaardige melkvarianten die je in de supermarkt koopt, zitten er best weinig noten in – hoewel de naam amandel-, kokos- of cashewnotenmelk dat wel doet vermoeden. In sommige merken zit slechts 2% noot, vermengd met water, suiker, zout en een aantal toegevoegde vitaminen. Je zou het eigenlijk beter suikerwater met amandelsmaak kunnen noemen. Hetzelfde geldt voor sojamelk (6% soja) en cashewnotenmelk (6% cashewnoten).
Beter is het om zelf je noten- of zadenmelk te maken. Zo doe je dat:
- Neem 100 gram ongezouten en ongebakken noten of zaden naar keuze en laat deze een nachtje weken in water
- Giet het water af en voeg 500 ml vers water toe
- Blend de noten met het water in een krachtige keukenmachine
- Giet het mengsel door een schone theedoek en knijp al het vocht eruit. (De pulp kun je nog gebruiken voor allerlei lekkere baksels.)
- Extra tip: voeg ook eens kaneel, kardemom, vanillepoeder of koekkruiden toe aan het water. Of gebruik afgekoelde (chai)thee in plaats van water