Terrasje voor of na het lopen? Deze drankjes zijn een ‘no go’

Gezellige babbels met zicht op de ondergaande zon én een lekker drankje in de hand. Heerlijk zo'n terrasjes ... Maar alcoholische, suikerrijke en koolzuurhoudende brouwsels zijn wel nefast voor je loopprestaties. Kan je genieten van het terrasjesseizoen zonder je conditie naar de vaantjes te helpen? We vroegen het aan sportvoedingsdeskundige Jolien Lewyllie.

Moet je alle alcoholische dranken afzweren?

“Als je houdt van een goed glas, vind je het vervelend als je alle alcoholische dranken moet laten staan. Maar ik raad alcohol wel af: het biedt geen enkele toegevoegde waarde aan je lichaam. De bovengrens voor vrouwen is één consumptie per dag (< 10 gram alcohol), voor mannen twee (< 20 gram alcohol). Om je een idee te geven: 10 gram alcohol komt overeen met een glas champagne, een klein glas wijn, 250 ml bier of 30 ml sterke drank. Af en toe een glaasje drinken – dat wil zeggen dat je de hoeveelheid alcohol controleert én er geen dagelijkse gewoonte van maakt – kan niet echt kwaad voor je gezondheid, maar het levert geen gezondheidsvoordeel op. Bovendien bevat alcohol calorieën – 1 gram staat voor 7 kcal – wat kan leiden tot gewichtstoename. Niet bevorderlijk voor je sportprestaties.”

Wat is het gevolg van (te) veel alcohol voor een sportieve prestatie?

“Bij langdurige inspanningen – zoals duurlopen – verhoogt alcoholinname het risico op een te lage bloedsuikerspiegel. Dit leidt tot warmteverlies en vaatverwijding, die je lichaamstemperatuur ontregelen. Dat maak je liever niet mee.”

Welke dranken krijgen nog een ‘no go’ voor het lopen?

“Zure en koolzuurhoudende dranken kunnen zwaar op je maag vallen. Vermijd sterk gekruide drankjes, zoals die met munt of tabasco. Ook suiker is een mogelijke boosdoener. Een suikerconcentratie van maximaal 6 à 8% is geen probleem, maar alles wat daarboven ligt, is ongeschikt. En dat ijskoude glas frisdrank bewaar je beter voor een ander moment. Voor na je loopje, bijvoorbeeld.”

En na de wedstrijd of intensieve training met z’n allen aan de cocktails?

“Toch niet, want alcohol drijft vocht af. Omdat je na een sportieve prestatie vaak gedehydrateerd bent, werkt alcohol dus contraproductief voor je herstel. Zeker na een wedstrijd zijn sporters vaak gedehydrateerd of uitgedroogd en wordt er weinig gegeten of lang gewacht om te eten. Wanneer je dan alcohol consumeert, wordt alcohol sneller geabsorbeerd door het lichaam en heeft dit dus een groter effect dan onder normale omstandigheden. Alcohol heeft ook een vochtafdrijvende werking waardoor je nog sterker gedehydrateerd kan worden. Om 100% te herstellen na een sportprestatie dient men 150% van het verloren vocht terug aan te vullen. Wanneer je dit zou aanvullen in drankjes met aanwezigheid van alcohol, blijf je naar het einde van de herstelfase toe nog steeds gedehydrateerd en wordt de herstelfase dus belemmerd. De beste hersteldrank is (magere) chocolademelk, maar ik geef toe dat dit niet de meest exotische optie is op een terras. Kies dan voor een fruitsmoothie, een verse sinaasappelsap of eventueel een glas frisdrank.”

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Golazo Energy.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?