8x gezonde zomervoeding om je trek te stillen

De zomer brengt heel wat verleidingen met zich mee, zoals rijkelijke BBQ’s, verfrissende ijsjes en terrasjes met de nodige cocktails of biertjes. We hoeven je niet te vertellen dat deze niet bepaald goed zijn als je je gewicht op peil wil houden of gewicht wil verliezen. Gelukkig komt de zomer ook met gezonde alternatieven, rijk aan verzadigende voedingsvezels, eiwitten en water. Deze combinatie zorgt ervoor dat je minder snel weer honger (en trek) krijgt én dat je ook na de zomermaanden nog in je loopoutfit kan. Volgende voedingsmiddelen zet je dus maar beter op je boodschappenlijstje!
  1. Watermeloen

In de zomer is de kans op dehydratatie groter, maar watermeloen – een vrucht dat voor 92% uit water bestaat – helpt je je dagelijkse hydratatiedoelen te behalen. Bovendien is watermeloen een goede bron van vitamine A, C, lycopeen en citrulline.

Tip: combineer watermeloen met andere verzadigende ingrediënten en maak bijvoorbeeld een watermeloensalade met basilicum, feta en balsamicoazijn. De combinatie van het fruit met de vetten van fetakaas helpt de stijging van de bloedsuiker net na het eten van watermeloen vertragen. Daardoor heb je niet meteen opnieuw trek.

  1. Avocado

Dankzij de populariteit van de vrucht, zijn avocado’s het hele jaar door beschikbaar, maar eigenlijk begint het ‘avocadoseizoen’ pas aan het begin van de zomer. Avocado’s bevatten gezonde vetten, die bijdragen aan een goede hartgezondheid en zijn rijk aan essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine K, foliumzuur, vitamine C, kalium, vitamine B5, vitamine B6 en vitamine E. Net als bij de combinatie van watermeloen en feta, zorgt de combinatie van vezels en gezonde vetten van avocado’s voor een verzadigd gevoel.

  1. Quinoa

Quinoa is een van de beste plantaardige voedingsmiddelen als het aankomt op de hoeveelheid eiwitten. 1 kopje quinoa bevat bijna 15 gram eiwitten en meer dan 7 gram vezels, twee zaken die nodig zijn voor een voldaan gevoel. Deze graansoort heeft het voordeel dat je het zowel koud als warm kan eten, waardoor je het perfect kan gebruiken in maaltijdsalades of bijgerechten.

  1. Tomaten

De zomer is het tomatenseizoen bij uitstek. Tomaten zijn de grootste voedingsbron van lycopeen, waarvan bewezen is dat het de kans op hartziekten en kanker vermindert. Tomaten zijn ook erg vezelrijk en je kan er eindeloos mee variëren. Als je inspiratie nodig hebt voor een fris zomergerecht met tomaten, is een caprese salade een klassieker. Zorg ervoor dat je je salade zeker afwerkt met wat olijfolie. De olie helpt je de vetoplosbare vitamines in tomaten beter op te nemen.

  1. Bosvruchten

Bosvruchten zijn smaakvol, laag in calorieën en rijk aan antioxidanten, die de schade aan je lichaam door vrije radicalen beperken. Frambozen en bramen in het bijzonder bevatten erg veel vezels en antioxidanten. De meeste bessen bevatten verder ook veel vitamine C, manganese, koper en foliumzuur. Je kan bosvruchten lekker combineren met je (Griekse) yoghurt en wat noten voor een gezond, verzadigend zomerontbijt. Of doe wat verse besjes in spuitwater met wat basilicumblaadjes voor een hydraterend zomerdrankje.

  1. Kikkererwten

Kikkererwten zitten boordevol voedingsvezels en plantaardige eiwitten, die de vertering vertragen en je langer een verzadigd gevoel geven. Deze peulvruchten zijn erg veelzijdig om in tal van zomerse gerechten of snacks te verwerken. Voeg ze toe aan je salades, maak een gezonde dip van hummus of rooster ze in de oven voor een knapperige snack.

  1. Ananas

Fris, sappig, zoet en vezelrijk: ananas is perfect op warme zomerdagen. Het zit boordevol nutriënten en bromelaïne (een groep van enzymen die eiwit verteren) en bevat een goede hoeveelheid vezels, foliumzuur, vitamine C en vitamine A. Ananas is een goed ingrediënt voor je smoothies, fruitmixen en salades.

  1. Bloemkool

Bloemkool is het hele jaar door beschikbaar, maar het is een perfecte ‘zomergroente’ dankzij de veelzijdigheid ervan. Als je van je favoriete gerechten wil genieten op een gezondere, lichtere manier, dan is bloemkool een uitstekend ingrediënt. Denk maar aan bloemkoolrijst, bloemkoolpizzabodem, of ter vervanging van bechamelsaus in je zomerse lasagne. Bloemkool zit boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine C, ijzer en vezels.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?