Slaapproblemen na een avondtraining? Neem wat kersen

Moeite om na een avondtraining in slaap te vallen of gewoon een slechte slaper in het algemeen? Onderzoek toont aan dat kersen jouw problemen kunnen verhelpen.

Iedere loper weet hoe essentieel het is om je lichaam de kans te geven om zich te herstellen. Het is tijdens onze slaap dat het het lichaam zich het best herstelt. Helaas, vinden heel wat lopers het moeilijk om in slaap te geraken na een avondtraining, waardoor ze kostbare recuperatietijd missen. Herkenbaar? Lees dan even verder!

De kers op de taart

Vier verschillende onderzoeksuniversiteiten bundelden de krachten en ontdekten dat kersen de kwaliteit en duur van de slaap verbeteren. De Montmorency kers (de kers die groeit in Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten) maakt het hormoon melatonine aan: het hormoon dat je slaap-waakcyclus regelt. Hoe meer van dit hormoon je lichaam aanmaakt, hoe beter je slaapt. Let wel: dit geldt dus enkel voor de zuurdere kers, en niet voor de zoete of maraschino-varianten.

De onderzoekers stelden vast dat zij die regelmatig sap van zure kersen dronken gemiddeld 34 minuten per nacht meer sliepen en hun slaapefficiëntie met zo’n 5 tot 6% verhoogden. Wie geen fan is van kersensap, kan ook gerust gedroogde zure kersen eten. Ook deze variant reguleert je biologische klok op een natuurlijke manier en kan je makkelijk in je eetpatroon verwerken: eet ze als snack, roer ze door je yoghurt of voeg ze toe aan je salade.

Verruil die traditionele kop melk dus gerust eens voor wat kersensap of neem wat gedroogde kersen na je training om alles uit je recuperatietijd te halen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?