Training

Eindejaarslijstjes: het beste trainingsadvies van 2023

Tijdens de laatste dagen van het jaar blikken wij nog enkele keren terug op wat er in 2023 allemaal de revue passeerde. Onze eindejaarslijstjes trappen we af met een overzicht van de 10 meest gelezen artikels op vlak van training.
Gezondheidsadviezen voor een te hoge bloeddruk hoor je wel vaker, maar wat als je last hebt van een te lage bloeddruk, ook wel hypotensie genoemd?
Fartlektraining is een leuke, afwisselende manier van trainen die je veel voordelen biedt als loper.
Er zijn weinig blessures die zoveel lopers zo hardnekkig kwellen als de beruchte scheenbeenvliesontsteking. Professor dokter Adelheid Steyaert, kliniekhoofd van het Centrum voor Sportgeneeskunde UZ Gent en verbonden aan de vakgroep orthopedie en fysiotherapie, legt samen met Energy Lab-coach Thijs Dekiere uit hoe je het voorkomt en behandelt.
Trage duurlopen zijn een essentieel onderdeel van je loopschema. Maar waarom? En in welk tempo moet je zo’n duurloop afwerken? Wij vroegen het aan physical coach Thijs Dekiere van Energy Lab.
Of het nu is om een persoonlijk record te lopen of gewoonweg om jezelf te verbeteren: als loper wil je graag sneller worden. Er zijn verschillende trainingsvormen die je daarbij helpen, zoals intervaltrainingen, fartleks of tempolopen. Maar het geheim recept om sneller te worden is wellicht door net trager te lopen.
Met dit advies houd je je training leuk én blijf je gespaard van blessures.
Een nieuwe studie stelt dat vloeken je pijntolerantie en fysieke kracht verhoogt.
Zo maak je je work-out leuker én makkelijker - zelfs wanneer je eens geen zin hebt om te sporten.
Hoe druk je het ook hebt, probeer toch even tijd te maken om je loopschoenen aan te trekken. Je voelt je nadien heel wat meer ontspannen! Geen idee hoe je zo'n korte training aanpakt? Wij geven je inspiratie met deze vier efficiënte en effectieve trainingen.
Dit is volgens onderzoek de ideale leeftijd om je beste marathon te lopen.
Heb je al weleens teleurstellend nieuws ontvangen of een zware dag gehad en nadien - tegen alle verwachtingen in - toch goed kunnen trainen of een mooie prestatie neergezet? Volgens een recente wetenschapellijke studie is dat geen toeval.
Houd rekening met deze richtlijnen als je de duur en afstand van je trainingen wil verhogen.
Een zwak gevoel na een loopsessie kent verschillende oorzaken: een verkeerde ademhalingstechniek, slechte drink- en voedingsgewoonten, je trainingsopbouw of onvoldoende rust tussen je loopsessies. Deze tips helpen.