Training

Een goede heupmobiliteit is cruciaal voor lopers. Het draagt bij aan efficiënte voortstuwing, stabilisatie en krachtoverdracht door het lichaam. De kinesisten van online mobiliteitsplatform LIFT geven je in RunningBE-magazine een essentiële oefening mee om je heupmobiliteit als loper te verbeteren.
Hersteldagen vormen een cruciaal onderdeel van elk trainingsprogramma. Even wat gas terugnemen klinkt vrij eenvoudig, maar er zijn een aantal dingen die je beter in je achterhoofd houdt als je optimaal wil herstellen.
Het kan geen kwaad om te gaan lopen zonder vooraf iets te eten, op voorwaarde dat je traag loopt en niet te lang. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie in je trainingsschema. Het is niet de bedoeling dat je altijd nuchter gaat hardlopen.
Deze korte intervalsessie zorgt voor een snelheidsboost, voor eender welke afstand je traint.
In de zomermaanden durven lopers hun loopschoenen al eens in de kast laten liggen en springen ze vaker op de fiets. Terecht, want lopen en fietsen is absoluut een geslaagde combinatie. Golazo Energy-coach Thijs Dekiere geeft tips voor alle zonnestraaljagers die nog niet zo heel lang geleden hun stalen ros weer afgestoft hebben. Zo wordt jouw vluchtige vakantieliefde een doordacht droomhuwelijk.
Vind je het moeilijk om in zomerse temperaturen te lopen? Vraag je je af waarom je trager loopt bij warm weer en weet je niet wat nu een goed tempo is om aan te houden bij warm weer? Je bent niet alleen. (Extreem) warme dagen bieden nu eenmaal niet de meest ideale omstandigheden om in te trainen. Het is dan ook helemaal ok om je tempo te laten zakken.
Dankzij een piramidetraining maak je je intervalsessie heel wat leuker, én erg doeltreffend. Golazo Energy-coach Thijs Dekiere legt uit wat de voordelen ervan zijn en geeft enkele voorbeeldtrainingen mee als inspiratie.
Lopen in warm weer en hoge luchtvochtigheid kan het risico op dehydratatie, hitteslag en andere hittegerelateerde aandoeningen verhogen. Met deze zeven voorzorgsmaatregelen sport je veilig en kan je de risico’s vermijden.
Kuitkrampen zijn nooit aangenaam, maar ze komen wel erg ongelegen als ze je ’s nachts wakker maken en je slaap verstoren.
Als loper kan je vroeg of laat te maken krijgen met blessures. Robin Decottignies, bewegingswetenschapper bij Golazo Energy, bespreekt de zeven meest voorkomende loopblessures en geeft telkens de voornaamste oorzaken en behandelingen mee.
Je wordt niet alleen een betere loper door conditietrainingen. Ook krachtsessies helpen. Uiteraard zijn er wel enkele elementen waarmee je rekening moet houden. Wij gidsen je langs de valkuilen.
De kans op typisch Belgisch regenweer is komende dagen erg groot. Met de fikse buien rijst natuurlijk de vraag: ben jij een uitsteller en wacht je tot het droog is of ga je juist lekker in de plassen lopen?
Veel lopers hebben een haat-liefdeverhouding met lange duurlopen. Soms resulteren die trainingen in een runner’s high, soms lopen ze voor geen meter. In dat laatste geval is een beetje afleiding onderweg meer dan welkom. Daarom zetten we voor jou 10 trucjes op een rij waarmee je je volgende lange aangenamer maakt.
Wat is (een goede) VO2-max en waarom is het een belangrijke parameter voor je loopprestaties?
Een gezicht als een tomaat, een tong tot op de grond en een hart dat tikt als een tierelier. Wat gebeurt er met je lichaam als je in het rood gaat? Kan je trainen om langer in de rode zone te blijven? En is dat wel verantwoord? Thijs Dekiere, physical coach bij Golazo Energy, geeft alleen getrainde lopers groen licht.