Verfrissend en motiverend
Een looproute in een groene en natuurlijke omgeving kan je humeur verbeteren en je motivatie verhogen om vaker de loopschoenen aan te trekken. Een Nederlands onderzoek bij meer dan 1500 beginnende lopers stelde vast dat lopers liever in een park of buiten de stad trainden dan in een stedelijk gebied. De groene omgeving zorgde ervoor dat ze zich beter voelden. Dit sluit aan bij het groeiende wetenschappelijk bewijs dat een verband legt tussen sporten in een natuurlijke buitenomgeving en het verminderen van stress en angsten – en dus een beter humeur.
Mentale kracht
Buiten lopen op een regenachtige, koude of winderige dag klinkt niet echt aantrekkelijk, maar deze trainingen maken je mentaal wel sterker. Voor een studie, gepubliceerd in The Sport Psychologist, werden 12 ultralopers geïnterviewd over hun perceptie van mentale kracht. De lopers gaven aan dat de eigenschap om te kunnen omgaan met zware en onvoorspelbare omstandigheden een belangrijk onderdeel was van hun mentale kracht. Lopen in lastige weersomstandigheden maakt je mentaal en fysiek sterker, en kan je zelfvertrouwen een boost geven. En als je traint in minder ideale omstandigheden, kan je je mentaal beter voorbereiden op eender welke omstandigheden waar je op ‘race day’ mee te maken krijgt.
Sterkere, flexibelere spieren
Je beenspieren reageren anders op de ondergrond als je buiten loopt dan wanneer je op een loopband rent. Bepaalde spieren reageren sterker of op andere momenten om de grotere impact van de ruwe oppervlakken op te vangen. Sommige ondergronden, zoals trails, zetten je stabiliteitsspieren harder aan het werk om je evenwicht te bewaren op oneffen paden. De verscheidenheid aan ondergronden in de natuur helpt bij het versterken van meerdere spiergroepen en maken jou een sterkere loper.