Massage of ijsbaden: wat is nu de beste recuperatiemethode?

Massages en ijsbaden zijn onder lopers twee populaire methodes om tussen het trainen door te herstellen. Een groep onderzoekers wou nagaan welke recuperatiemethode nu het effectiefst is. Hun conclusie? Als je efficiënter wil herstellen, sla je het ijskoude water beter over en kies je best voor de massagetafel.

De studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift The Journal of Strength and Conditioning Research, analyseerde 48 goedgetrainde mannelijke lopers tijdens 3 trainingen. Eerst deden ze een uitputtende intervaltraining, gevolgd door een test op de loopband 24 uur nadien aan drie snelheden: 12, 14 en 16 km/u. Hierna kregen ze ofwel een massage, ofwel koudwatertherapie via een ijsbad. Ook werd het effect getest als de sporters helemaal niets ondernamen als recuperatie (passief herstel) als controle. 48 uur later herhaalden ze de test op de loopband.

De onderzoekers concludeerden dat de lopers die een massage hadden gekregen siginificant beter hersteld waren dan de controlegroep. Bovendien bleken ze ook efficiënter te lopen (ze namen bijvoorbeeld grotere passen als de snelheid werd opgedreven). De onderzoekers konden geen opmerkelijke veranderingen vaststellen bij de lopers die een ijsbad hadden genomen in vergelijking met de controlegroep. “Deze resultaten suggereren dat massages de recuperatie meer bevorderen dan ijsbaden of passieve rust”, aldus de onderzoekers.

Conclusie

Als je sneller wil herstellen na een stevige training, kunnen ijsbaden misschien niet jouw beste keuze zijn. Je boekt beter een massagesessie in bij een sportmassageherapeut (of vraag aan je partner om je te laten masseren!). Als je geen kandidaten vindt om je te masseren, kan je ook aan de slag met een foamroller voor een effectieve zelfmassage. Het spreekt voor zicht dat zowel een massage als eender welke hersteltool enkel nuttig is als je ook de andere ‘herstelregels’ respecteert. Doe steeds een cooling-down na je training, stretch, vul je energievoorraden opnieuw aan met gezonde voeding en zorg voor voldoende nachtrust.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?