Waarom crosstraining goed is voor lopers

Crosstraining, waarbij je het lopen af en toe afwisselt met een andere sport, kan je veel voordelen opleveren. Het helpt tegen blessures en je conditie gaat erop vooruit, op voorwaarde dat je het goed aanpakt.

Krachtig en sterk lichaam

Bij crosstraining combineer je sporten uit andere disciplines dan de sport die je normaalgezien doet. Voor een loper zijn dat fietsen, zwemmen, fitness, yoga of krachttraining. Hiermee kan je bepaalde spieren sterker maken die je nodig hebt tijdens het lopen, bv. hamstrings, quadriceps, kuiten… Ook spiergroepen die je minder gebruikt als loper (bv. bovenlichaam) kan je sterker maken door crosstraining. Zo krijg je een compleet getraind, krachtig en soepel lichaam.

Blessures voorkomen

Daarnaast helpt crosstraining tegen blessures doordat het een onevenwicht in de spieren aanpakt. Het helpt ook om te herstellen van een blessure. Bovendien is het supergoed voor je motivatie. Door af en toe iets anders te doen van sport, voorkom je immers dat het lopen op den duur eentonig wordt.

Voordelen van crosstraining voor lopers

Als je je als loper wil wagen aan crosstraining, moet je zorgen dat je het juist aanpakt. Dat doe je zo:

  • Zorg bij cardiovasculaire sporten (bv. fietsen) voor een hartslag van minstens 70% van je maximale hartslag. Laat jezelf maar eens goed zweten! Bij krachttraining is je hartslag minder van tel.
  • Let op voor overtraining. Check af en toe je ochtendhartslag. Als die toeneemt, wijst dit op vermoeidheid. Doe dan wat minder crosstraining.
  • Lopen moet je hoofdsport blijven. Per week kun je 25 à 30% van je looptrainingen vervangen door crosstraining. Maar de basis van je trainingsschema is en blijft lopen.


Gezond te werk gaan is de boodschap!

Duik niet ‘uit het niets’ de fitness in. Laat je adviseren door een sportcoach of kinesist. Die kan op basis van een aantal testen je zwakke spiergroepen identificeren en een gericht schema opstellen op basis van looptrainingen en de nodige crosstraining. Zo haal je er als loper het meeste voordeel uit!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?