Training

Zo geraak je minder snel buiten adem

Of je nu een beginnende loper bent, je trainingen weer herneemt na een blessure of het tempo de hoogte injaagt: met deze 3 tips houd je je ademhaling onder controle.
De marathon is voor veel lopers het ultieme doel, maar je doet het niet "tussen de soep en de patatten". Wij geven met plezier tips & tricks om die 42,195 km zonder kleerscheuren door te komen!
Door te variëren in ondergrond maak je je trainingen effectiever: je leert je lichaam om zich aan te passen aan het wisselende terrein en je zet er verschillende spieren mee aan het werk. Maar welk type ondergrond is nu het best om op te lopen? Wij zetten de voor- en nadelen van de bekendste ondergronden op een rijtje.
Trainingen zijn onontbeerlijk om sneller te lopen, maar ook je loopstijl kan je winst opleveren. Verlaag bijvoorbeeld je grondcontacttijd. Dat kan je op diverse manieren voor mekaar krijgen.
Er is een new kid in town: HYROX, een fitnessconcept dat lopen en functionele krachtoefeningen combineert. In het nieuwste RunningBE-magazine laten fervente HYROX’ers Simon Roozendaal en Stan van Scheppingen samen met wereldkampioen Tom Franssens hun licht schijnen over de nieuwe fitnesstrend en verklappen ze waarom lopers bij HYROX een streepje voor hebben.
Structuur en variatie inbouwen in je loopschema is goed om je gemotiveerd te houden. Je wordt er ook fitter van en je loopt minder kans op blessures doordat je voldoende hersteldagen voorziet. Maar hoe ziet een gevarieerde en verstandige looproutine eruit?
Wil je beginnen met lopen of je niveau als gevorderd loper naar een hoger niveau tillen? We sommen vijf trainingsprincipes en -gewoontes op om je daarbij te helpen.
Is je hond je favoriete loopmaatje? Goed nieuws, want honden zijn sportieve dieren en brengen graag zo veel mogelijk tijd met je door. Maar als je je geliefde viervoeter meeneemt voor een looptocht, moet je wel met enkele zaken rekening houden. Voor RunningBE magazine interviewden we dierenarts én loopster Saskia Garré.
Wanneer weet je of je je loopschoenen beter even aan de kant moet laten staan? Let op deze signalen van je lichaam om te achterhalen of je een (extra) rustdag nodig hebt.
“De Ronde van Frankrijk win je in bed”, zei Joop Zoetemelk ooit. De gevleugelde uitspraak van de Nederlandse Tourwinnaar bevat heel wat waarheid, want een goede nachtrust is cruciaal om vlot te recupereren van de geleverde inspanningen. “Topper of recreant, iedereen moet voldoende aandacht besteden aan rust.”
Dit najaar staan er met onder meer de Brussels Airport Marathon (1 oktober) Athora Great Bruges Marathon (15 oktober) en Antwerp Marathon (22 oktober) weer heel wat marathonkleppers op de loopkalender. Daarom wijzen we je in dit artikel nog eens op vijf veelvoorkomende 'marathonfouten' die je eenvoudig kan vermijden.
Als je graag je sportprestatie wil verbeteren, kan dat volgens nieuw onderzoek door dagelijks 5 minuten te springen.
Heb je het gevoel dat je een plateau bereikt hebt en je loopprestaties niet meer verbeteren? Zo'n terugslag kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kan je in de meeste gevallen de oorzaak achterhalen én op zoek gaan naar de oplossing.
VRT-sportanker Ruben Van Gucht staat begin december aan de start van de Valencia Marathon. De vaste columnist van RunningBE-magazine houdt je komende weken op de hoogte van zijn voorbereidingen en vorderingen richting de magische 42,195 km. Dit keer vertelt hij je over zijn trainingsplannen die hij zelf als eerder ‘atypisch’ omschrijft. Hoe vult Ruben zijn trainingsuurtjes komende weken in? Hij vertelt hij je in deze blog.