1. Je slaat minder snel een training over
Als je alleen traint, is het makkelijker om een uitvlucht te vinden als je eens niet aan je training wil beginnen: het is te vroeg, het regent en het kan heus geen kwaad om eens één traning over te slaan, toch? Je zal minder snel excuses zoeken als je weet dat er iemand op je staat te wachten. Studies tonen aan dat eigenschappen als aansprakelijkheid en betrouwbaarheid belangrijke voorwaarden zijn om je aan een trainingsschema te houden.
2. Je bent gemotiveerder
‘Groepsdruk’ hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Een studie, gepubliceerd in The Journal of Social Sciences, toonde aan dat mensen sportgewoontes van hun naaste kennissen overnemen en daardoor sneller gemotiveerd zijn om hetzelfde fitnessniveau te behalen. Uit de studie blijkt dat zij die bij een fittere groep behoorden ook intensiever trainden dan zij die omringd werden door minder actieve personen. Peer pressure? Als je eens intensief wil trainen, kan (een beetje) groepsdruk net motiverend werken.
3. Je traint intensiever
Niemand wil de zwakste schakel zijn (in de psychologie wordt dit ook wel het ‘Köhler Effect’ genoemd), waardoor we net dat tikketlje meer kunnen en onze grenzen vaker verleggen. Zo zouden we wanneer we met – in onze ogen – een betere sporter samen trainen onze trainingsintensiteit met maar liefst 200% kunnen verhogen.
4. Je loopt meer
Je zal niet enkel intensiever trainen, maar ook meer en langer. Zo zou de trainingstijd van zij die samen sporten dubbel zo veel bedragen dan de trainingstijd van zij die alleen sporten. Of dit nu een gevolg is van het eerder genoemnde Köhler Effect of omdat de tijd gewoon sneller gaat als het leuk is … Je hebt wellicht al ondervonden dat het met een looppartner makkelijker gaat om verder te lopen en nog wat extra kilometers op de teller te zetten.
5. Je geniet van de ’traktaties’ na de training
Honger (of dorst) na het lopen? Veel loopgroepen koppelen iets leuks aan hun trainingen: van een lunch na een zondagse duurloop tot een biertje (of chocomelk) in de kantine of het lokale café. Die kleine ‘beloningen’ lijken misschien niet zo bijzonder, maar onderzoek bewees wel degelijk hun nut. Wanneer we onszelf belonen na een sportsessie, zijn we sneller bereid om de sportschoenen aan te trekken en die (extra) inspanning te leveren.
6. ALLES wordt beter
De voordelen van gezamenlijke trainingsessies beperken zich niet enkel tot het lopen zelf. Zo zou een trainingsmaatje ook je algemene welzijn verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat groepstrainingen je stressniveau met 26% doen dalen, alsook je levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren. Zij die in groep trainen vertonen daarnaast significante verbeteringen in hun fysieke conditie, mentaal welbevinden en emotionele stabiliteit. Ook alleen lopen levert je mentale gezondheidsvoordelen op, maar de mentale boost blijkt op verschillende levensvlakken minder groot te zijn dan wanneer je samen traint.