Wanneer train je beter (niet) in de ochtend?

Ben je een typische ochtendloper of trek je je loopschoenen liever later op de dag aan? Beide situaties hebben zo hun voor- en nadelen, afhankelijk van welk type training je plant.
Wanneer train je beter niet in de ochtend?

Trainen in de ochtend is een minder goed idee als je een HIIT-sessie (High Intensity Interval Training) gepland hebt. Je hebt ’s ochtends namelijk minder kracht dan ’s avonds, omdat je lichaam later op de dag meer koolhydraten ter beschikking heeft. Ook gebeuren heel wat ochtendtrainingen op een nuchtere maag, maar het bekende ‘vetloopje’ doe je best aan een trager tempo (70 – 75% van je maximale hartslag). Als je een intensieve training afwerkt zonder koolhydraatvoorraad (suikers), haalt je lichaam energie uit je spieren, met spiermassaverlies als gevolg.

Nog een reden om die HIIT-sessie naar een later tijdstip op de dag te plannen? Je lichaam heeft meer tijd nodig om zich op te warmen na een nachtje slaap. Je spieren losmaken om je volledige mobiliteit te gebruiken, zal dus extra tijd vragen.

Wanneer train je beter wél in de ochtend?

In de ochtend is het lichaam beter in staat om vet als brandstof te gebruiken – op voorwaarde dat je dus loopt aan een lage intensiteit. Ook je cortisolgehalte speelt een rol bij een efficiënte ochtendsessie. Cortisolspiegels zijn in de ochtend (met een piek om 7u) namelijk het hoogst, waardoor je alerter en energieker bent.

Als je ’s ochtends traint, krijgt je metabolisme ook een grotere boost dan bij een avondtraining, omdat je lichaam de uren nadien nog kan genieten van het zogenaamde EPOC (de Engelse afkorting voor Excess Post-excercise Oxygen Consumption). Dit proces zorgt voor een hogere kilocalorieverbranding in de uren na je training. De effecten van EPOC zijn sterker doorheen de dag dan ’s nachts, omdat EPOC de vertering versnelt en sneller energie uit je voeding gebruikt.

Ook is een ochtendsessie interessant als je op mentaal vlak een boost kan gebruiken. Zo zou je alerter zijn als je om 7u traint dan bij een avondtraining. Een extra voordeel: je neemt gezondere keuzes doorheen de dag dankzij de endorfines die tijdens je work-out vrijkomen.

Conclusie

Het beste tijdstip om te trainen is natuurlijk voor iedereen verschillend. Je moet vooral trainen wanneer het jou persoonlijk past en waarbij jij je het best bij voelt. Maar je kan je prestatie wel verbeteren door bepaalde trainingen strategisch in te plannen: wil je meer spieren of heb je veel kracht nodig voor een intensieve work-out? Dan train je bij voorkeur beter ’s middags of ’s avonds. Wil je een lager vetpercentage, je duurvermogen verbeteren of je alterter voelen doorheen de dag? Kies dan voor een ochtendtraining.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.