Gezonde voeding die je beter niét eet voor het lopen

Voor je gaat lopen, moet je goed eten zodat je voldoende energie in je tank hebt. Anderzijds mag je ook niet te veel eten want dit kan je spijsvertering verstoren. En je moet ook uitkijken met wát je in je mond steekt.

Er zijn namelijk heel wat gezonde voedingsmiddelen die je beter vermijdt voor het lopen. Het betekent niet dat je dit absoluut niét mag eten, maar de kans bestaat dat je je een beetje een opgevulde kalkoen on the run voelt… Het hangt ook af van persoon tot persoon.

Over het algemeen zijn de 3 ‘categorieën’ die je moet vermijden voor het lopen eiwitten, vezels en vetten. Die verteren het traagst en kunnen je prestaties negatief beïnvloeden. Enkele voorbeelden van gezonde, te vermijden voeding:

Salades
Groentjes zijn supergezond en we weten allemaal dat we er veel van moeten eten. Maar werk geen slaatje naar binnen net voor het lopen want het duurt een tijdje tegen dat dit volledig verteerd is. Eet je een slaatje als lunch en wil je in de namiddag gaan lopen, voorzie dan voldoende ‘verteringstijd’ (3 à 4 uur). Er zijn ook verschillen tussen groenten. Makkelijker te verteren groentjes zijn wortelen, broccoli, witloof, spinazie en rode biet. Groenten als ui, paprika, prei, peulvruchten, koolsoorten radijs, champignons, schorseneren en komkommer hebben dan weer meer tijd nodig om te verteren. Nog een tip: als je groenten vooraf stoomt of kookt, zijn ze makkelijker te verteren. Hetzelfde geldt wanneer je de schil, pit en andere harde delen verwijdert want die bevatten de meeste vezels.

Volkoren
We weten het, er wordt aangeraden om altijd de volkoren versie te nemen van graanproducten. Maar dit is niet zo ideaal als je kort daarna gaat lopen. Je krijgt er veel energie van maar de talrijk aanwezige vezels kunnen je een opgeblazen gevoel geven. En dat is niet zo prettig tijdens het lopen… Voor een training kies je dus best voor een witte boterham, die bevat minder vezels. Beleg met enkele schijfjes banaan voor extra energie. Maar op alle andere momenten wel volkoren brood eten hé!

Chiazaad
Chia is de laatste jaren een populair ingrediënt bij healthy foodies. Het is ook effectief gezond (helaas ook duur, maar dit terzijde) en toch eet je beter geen chiapudding of andere Instagram-proof chia bowls kort voor het lopen. De reden: chiazaad zit barstensvol vezels, (goede) vetten en eiwitten. Je lichaam heeft dus wat tijd nodig om dit te verteren.

Kip
Kip is een supergoede bron van eiwitten. Helaas kan het je maag overstuur maken en je zuur opbreken tijdens het lopen. Probeer minstens een uur voor je gaat lopen weinig tot geen eiwitten te eten. Kip is wél ideaal na het lopen, om je spieren te laten herstellen. Dus je kan je tijdens het lopen dan wel volop op verlekkeren op dat sappige stukje kip!

Yoghurt en kaas
Zuivelproducten eten kort voor je gaat lopen is ook niet zo’n bijster goed idee. Bij veel lopers veroorzaakt dit spijsverteringsproblemen. Laat de yoghurt en kaas dus eventjes links liggen voor je gaat lopen. Ze zullen er (hopelijk) ook nog liggen na het lopen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?