Eindejaarslijstjes: deze 10 loopprestaties uit 2023 mag je niet vergeten

Van de finish van Karel Sabbe op de legendarische Barkley Marathons tot heel wat nieuwe wereldrecords in het ultralopen. Deze artikels over opvallende loopgebeurtenissen en -prestaties lazen jullie het meest in 2023.

Tijdens de laatste dagen van het jaar blikken wij nog enkele keren terug op wat er in 2023 allemaal de revue passeerde. Dit eindejaarslijstje geeft je een overzicht van de 10 meest gelezen artikels over opvallende loopprestaties en -gebeurtenissen.

(klik op onderstaande titels om de nieuwsberichten te lezen). 

  1. Karel Sabbe finisht als eerste Belg ooit zwaarste loopwedstrijd ter wereld

Het was sinds 2017 geleden dat de Barkley Marathons nog een finisher kenden. Dit jaar slaagden er liefst drie deelnemers in, waaronder onze landgenoot Karel Sabbe. De Belg had slechts 7 minuten over om binnen de tijdslimiet aan te komen, maar hij deed het en mag zich nu bij het selecte groepje van 17 lopers voegen die sinds 1985 de genadeloze wedstrijd hebben voltooid.

2. Courtney Dauwalter pakt historische dubbel

Ultrafenomeen Courtney Dauwalter won half juli de gerenommeerde Hardrock 100, amper 3 weken na haar overwinning op de Western States 100. De Amerikaanse ultraloopster is de eerste atlete die zowel de Hardrock 100 als Western States in hetzelfde jaar wist te winnen.

3. Hij doet het weer: Karel Sabbe verpulvert wereldrecord op Pacific Crest Trail

46 dagen 12 uren en 50 minuten. Zoveel tijd had Karel Sabbe nodig om de Pacific Crest Trail te overbruggen en nieuwe FKT (Fastest Known Time) te vestigen.

4. Moderne Forrest Gump vestigt wereldrecord en loopt 5650 km dwars door Europa

Jake Catterall liep ‘onverwachts’ een wereldrecord: in 94 dagen slaagde hij erin om van het meest noordelijke punt in Europa, Nordkapp (Noorwegen), tot het meest zuidelijke Europese punt, Tarifa (Spanje), te lopen. Catterall liep dagelijks tussen de 70 en 80 km – zo goed als het dubbele van een volledige marathon – om uiteindelijk 5650 km te overbruggen. Onderweg riep hij zoveel mogelijk andere lopers op om hem te vergezellen en wou hij een inspiratiebron voor anderen zijn.

5. Aleksandr sorokin verbetert wereldrecord op de 100 km

Litouwer Aleksandr Sorokin vestigde in mei een nieuw wereldrecord en liep 100 km in 6:05:35. Daarmee verbeterde ’s werelds snelste ultraloper zijn eigen wereldrecord dat hij een jaar eerder liep.

6. Nieuw wereldrecord: 200 ultramarathons in 200 dagen

Op 22 november 2022 begon de Amerikaanse Candice Burt met haar uitdaging: een ultramarathonstreak van 200 dagen. Op 24 mei slaagde ze in haar opzet en schreef ze een wereldrecord op haar naam.

7. Harvey Lewis verpulvert wereldrecord Backyard Ultra

Het WK Backyard Ultra in het Amerikaanse Bell Buckle (Tennessee) werd gewonnen door de Amerikaan Harvey Lewis, die het 108 rondjes volhield. Daarmee zette hij een fantastisch nieuw wereldrecord op de tabellen in deze waanzinnige loopwedstrijd. Merijn Geerts was de beste Belg op het WK.

8. 28-jarige Deense papa en 1 jaar oude zoon verbeteren wereldrecord op de halve marathon

De Deense marathonkampioen Jacob Simonsen en zijn zoon Viggo zorgden in juni samen voor een wereldrecord op de halve marathon van het Deense Aarhus. Jacob is 28, Viggo 1 …

9. Fransman verpulvert wereldrecord op de achterwaartse marathon

3 uur, 25 minuten en 24 seconden. Heel wat amateurlopers zullen ervan dromen zo’n tijd neer te zetten op de marathon. Guillaume de Lustrac deed het in april in de Drôme Marathon in het Franse Saint-Paul-lès-Romans. Klein detail: hij liep zijn marathon achterwaarts en verpulverde het wereldrecord in die bijzondere discipline.

10. Ultraloopster breekt wereldrecord 24 uren lopen

Tijdens de 24-Hour World Championships op 2 december in het Chinese Taptei verbeterde Miho Nakata het wereldrecord bij de vrouwen met 246 meter. De Japanse liep op 24 uur tijd in totaal 270,363 km.

*De nieuwsartikels hebben betrekking op de niet-reguliere topsport- en atletiekcompetities. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.