Karel Sabbe finisht als eerste Belg ooit zwaarste loopwedstrijd ter wereld

Het was sinds 2017 geleden dat de Barkley Marathons nog een finisher kenden. Dit jaar slaagden er liefst 3 deelnemers in, waaronder onze landgenoot Karel Sabbe. De Belg had slechts 7 minuten over om binnen de tijdslimiet aan te komen, maar hij deed het en mag zich nu bij het selecte groepje van 17 lopers voegen die sinds 1985 de genadeloze wedstrijd hebben voltooid.

Derde keer, goede keer

Bij zijn twee eerdere deelnames moest Karel Sabbe noodgedwongen opgeven, maar dit jaar slaagde hij erin om de genadeloze wedstrijd van 100 mijl (verdeeld over 5 lussen van 32 km) wél te finishen.

Onze andere landgenoot Thomas Van Woensel stapte tijdens de tweede lus uit de race. “Ik ben heel blij om nu zelf te weten hoe onmogelijk de Barkley eigenlijk is”, vertelde hij achteraf. Slechts 13 lopers waren gestart aan loop 3. Een van de redenen daarvoor had ongetwijfeld te maken met de zwaarte van de tweede lus, gezien deelemers deze in de ‘counterclockwise’ in het donker moesten afleggen. Wetende dat het ook extreem koud was, maakte de overlevingstocht er niet simpeler op.

Slechts 7 lopers waren op tijd om aan lus 4 te beginnen, waaronder Karel Sabbe. De Belgische ultratopper was na amper een kwartier rust aan zijn vierde ronde begonnen. Vorig jaar werd de vierde lus van Sabbe fataal toen hij was beginnen te hallucineren en weggevoerd moest worden door de lokale politie. Met nog minder dan 20 uur te gaan zat Sabbe dit keer nog wel op koers om de eindstreep te halen. Een plaatstelijke reporter liet weten dat Sabbe – toen 100 km ver – er nog opvallend ‘fris’ uitzag.

Laatste lus

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Barkley Marathons slaagden vier lopers erin om de vijfde (laatste) lus aan te vatten. De Brit John Kelly – de enige finisher in 2017 – was de eerste van de vier deelnemers die zich bij het checkpoint meldde, na een waanzinnige race van 45 uur, 50 minuten en 23 seconden. Nadien volgden Aurélien Sanchez (45:57:09), Karel Sabbe (46:36:57) en Damien Hall (47:49:03). Die laatste moest ook tijdens de laatste lus de handdoek in de ring gooien.

Ook voor de andere deelnemers werd het nog een bikkelharde strijd. Net als vorig jaar zou Sabbe te maken krijgen met hallucinaties. Toch slaagde hij erin om dit keer wel de eindstreep te behalen, al was het erg nipt met nog 7 minuten over om op tijd binnen te zijn. Uiteindelijk finishte hij de meest extreme loopwedstrijd in een tijd van 59 uur 53 minuten en 33 seconden.

Met ook Fransman Aurélien Sanchez en Brit John Kelly die finishten, is deze editie op z’n minst uitzonderlijk te noemen. Het is al uitzonderlijk dat er überhaupt 1 loper de eindmeet haalt. De teller staat nu op 17 lopers die erin geslaagd zijn om de Barkley Marathons – sinds het ontstaan ervan in 1985 – tot een goed einde te brengen.

De 3 finishers van de Barkley Marathons 2023

Over de Barkley Marathons
160 km verdeeld over 5 loops (rondes) moeten de deelnemers aan de Barkley Marathons afleggen in het Frozen Head State Park in Tennessee en dat binnen de 60 uur. Voor elke loop hebben ze maximaal 12 uur de tijd. Het parcours is niet uitgepijld. De deelnemers – een veertigal – krijgen enkel een simpel horloge mee om hun tijd in de gaten te houden en moeten vertrouwen op hun oriëntatievaardigheden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?