Ultraloopster breekt wereldrecord 24 uren lopen

Tijdens de 24-Hour World Championships op 2 december in het Chinese Taptei verbeterde Miho Nakata het wereldrecord bij de vrouwen met 246 meter. De Japanse liep op 24 uur tijd in totaal 270,363 km.

Nakata liep gedurende 24 uur een gemiddelde snelheid van 5’20”/km en verbeterde het wereldrecord met slecht een halve ronde op de atletiekpiste, wat neerkwam op net iets meer dan een minuut. Daarmee verbetert Nakata de vorige recordafstand van Camille Herron, die bij het vorige kampioenschap (2019) 270,116 km op de tabellen neerzette.

Nakata liep het merendeel van de race vooraan en had een voorsprong van 6 km op een 2 km-lus gedurende 12 uren. Naarmate de tijd verstreek, bouwde Nakata haar voorsprong uit om uiteindelijk overtuigend goud te winnen voor Japan. Ze bleef de overige vrouwen voor met 16 km.

Om haar nieuw wereldrecord in perspectief te plaatsen: slechts vier mannen bleven Nakata voor, wat betekent dat ze een vijfde plek overall veroverde. Nakata’s eigen record brak ze met 14 km.

Zilver was voor de Oekraïense Olena Shevchenko (254,463 km). Voormalig wereldkampioene ultralopen Patrycja Bereznowka veroverde brons voor Polen (249,541 km).

Sorokin verlengt wereldtitel

Bij de mannen wist ultrafenomeen Aleksandr Sorokin zijn IAU 24-Hour wereldtitel te behouden. De Litouwer won de race met 301,790 km. Hij was lange tijd op koers om zijn eigen wereldrecord te breken, maar moest zijn tempo laten zakken in de laatste 5 uren van de wedstrijd.

Sorokin nam de leiding in de laatste zes uren en behield zijn voorsprong om uiteindelijk met 9 km te winnen. Zelfs nadat hij het laatste uur van de wedstrijd wandelde … Straf!

Aleksandr Sorokin – Foto: Marek Janiak – UltraPark Weekend

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?