Moderne ‘Forrest Gump’ vestigt wereldrecord en loopt 5650 km dwars door Europa

De 31-jarige ultraloper Jake Catterall is momenteel aan het trainen om alleen Antartica te doorkruisen. Om zich voor te bereiden op een van de meest extreme uitdagingen ter wereld onderneemt hij tal van bijzondere looptochten. Tijdens eens van zijn recentste loopavonturen liep hij 'onverwachts' een wereldrecord: in 94 dagen slaagde hij erin om van het meest noordelijke punt in Europa, Nordkapp (Noorwegen), tot het meest zuidelijke Europese punt, Tarifa (Spanje), te lopen. Catterall liep dagelijks tussen de 70 en 80 km – zo goed als het dubbele van een volledige marathon – om uiteindelijk 5650 km te overbruggen.

Catteralls route was gebaseerd op de populaire ‘bike packing’-route. Deze route is de meest rechtstreekse route naar het zuiden en neemt fietsers mee over de golvende heuvels van Zweden. Catterall hoorde echter over de magnifieke Noorse kustlijn en besloot om een langere, uitdagendere route te kiezen voor zijn looptocht. Het bleek dat nog nooit eerder iemand deze route had gelopen, waardoor hij ‘onverwachts’ ook nog eens een wereldrecord liep.

Moderne Forrest Gump

Zijn project ‘Running Europe Together’, waarvoor hij samenwerkte met loopmerk Odlo, had het doel om lopers uit te nodigen om Catterall te vergezellen bij zijn missie. Lopers konden hem makkelijk terugvinden via gps-sattelieten die hij doorgaf op zijn website. Verder organiseerde hij verschillende ‘group runs’ in elke stad die hij doorkruiste en deed hij een oproep via sociale media, mét succes. Honderden lopers vergezelden Catterall tijdens een van zijn dagelijkse tochten, zo ook de Antwerp Running Crew (foto). Dit is ook exact wat Catterall’s looponderneming ‘anders’ maakt dan andere projecten van de meeste (solo) ultralopers. Hij wordt dan ook omschreven als de moderne Forrest Gump. Catterrall gelooft dat alles beter gaat als je het samen doet en hoopt dat zijn looptocht een inspiratie kan zijn en voor een kettingreactie zorgt over het hele Europese continent.

Jake Catterall met enkele Blegische lopers, waaronder leden van de Antwerp Running Crew, tijdens zijn passage doorheen ons land.

Met het project zamelde hij geld in voor RIGHT TO PLAY, het goede doel dat zich inzet voor kinderen in nood met behulp van sport en spelen. Anderen inspireren door middel van sport is waarvoor Catterall staat, en het inzamelen van geld voor kinderen om hen zo een beter leven te geven is een goed doel waar Catterall met veel plezier voor wil lopen.

Blessures overwinnen

Zijn looptocht verliep echter niet altijd van een leien dakje. Na een eerste heftige week, waarin hij moest wennen aan het dagelijks lopen van een ultramarathon, kreeg hij af te rekenen met een eerste blessure. “Mijn knieën hadden zich gevuld met vocht, wat het erg moeilijk maakte om te lopen.” Na een paar rustdagen, verdween het probleem, maar een week later gooide een spierscheur in de quadriceps roet in het eten. Het project moest noodgedwongen met nog eens vijf dagen gepauzeerd worden. “Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je droom sterk genoeg is, je lichaam beschikt over ‘superhelende’ krachten, zo stelt Catterall in een persbericht. “Een week nadat ik niet eens in staat was om te wandelen, liep ik plots 80 km per dag.”

Tussen 3000 à 5000 kcal per dag

Catterall sliep in een busje na elke loopdag en werd vergezelgd door zijn ‘head crew member’ Roy Poterill. Hij zorgde voor fanstische foto’s en video’s, én zorgde er ook voor dat Catterall kon blijven gaan. “Jake (Catterall) verbrandde tussen de 3000 en 5000 calorieën per dag en moest die calorieen op de een of andere manier natuurlijk weer zien op te nemen. Laten we zeggen dat wat hij at een combinatie was van het eten op een kinderfeestje, een bakkerij en een Italiaans restaurant”, lacht Poterill.

Nadat het niet gelukt was om sportvoedingssponsors aan hem te binden, besloot Catterall enkel ‘echte voeding’ te eten: havermout, eieren, fruit, groenten en pasta vormden de basis van zijn dagelijkse calorie-inname. Zijn dieet werd aangevuld met calorierijke snacks, gebak en veel donuts. Drinkbare calorieën, zoals chocolmelk en redbull, zorgden voor de resterende calorieën.

Documentaire in de maak

Zijn zwaarste dag was in het midden van Spanje, toen storm Ciaran door Europa raasde. Catterall moest rukwinden van 50 km/u trotseren, in de regen én meer dan 1000 verticale meters over 70 km overwinnnen. Het weer liet hem geen andere keuze dan op de weg te lopen, met het gevolg dat vrachtwagens een vlaag van wind en regen achterlieten en Catterall raakten bij elke stap die hij zette.

94 dagen na zijn vertrek, op 7 november, behaalde Catterall uiteindelijk het eindpunt in het Zuiden van Spanje. Tijdens zijn tocht van 5660 km verslond hij 5 paar loopschoen, was hij 7 kg afgevallen en was hij een teennagel kwijt. Maar hij was wel een wereldrecord rijker. Catterall droomt nu van het (alleen) doorkruisen van Antartica. Maar met zijn beperkte ervaring, moet hij eerst meer kracht, kennis en vaardigheden ontwikkelen om deze uitdaging tot een goed einde te kunnen brengen. “Ik ben een documentairereeks aan het maken met de titel ‘Way Beyond’. In deze reeks leg ik elke stap vast die ik onderneem om mijn grote droom te verwezenlijken.”

De tocht in enkele opmerkelijke cijfers

  • Snelste marathon: 3u18’
  • Snelste gemiddelde tempo op 70 km: 4:46/km
  • Langste loopsessie: 81 km
  • Gewichtsverlies na 94 dagen: 7 kg (69 kg – 62 kg)
  • Versleten loopschoenen: 5 paar
  • Favoriete loopitem: Odlo Rain Jacket
  • Totaal gelopen km: 5660 km

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?